Arabisch-Amerikaanse blogster Leila Abu-Saba overleden

De Libanees-Amerikaanse blogster Leila Abu-Saba [en – alle links] is na een lange strijd tegen kanker overleden. Bloggers die de afgelopen jaren contact met haar hebben gehad, halen herinneringen op aan haar verdiensten en haar onvermoeibare strijd voor de vrede.

Leila begon in januari 2004 met bloggen op Dove's Eye View onder de naam Bedounia. Ze schreef toen:

De bedoeling van dit blog is om te schrijven over een visie voor vrede. Vrede kan alleen worden bewerkstelligd door de aandacht te richten op de oplossing.

Toen haar vader in 2006 overleed, schreef Leila:

Elias Abu-Saba leefde volgens de waarden die ik in dit blog hoop uit te dragen: wederzijdse tolerantie, sociale rechtvaardigheid en zorg voor de aarde. Hij wilde deze waarden verwezenlijkt zien in Libanon, zijn geliefde vaderland, en in Amerika, zijn geadopteerde vaderland. Omdat veel mensen in Libanon en over de hele wereld Dove's Eye View lezen, ga ik jullie een paar belangrijke dingen vertellen die jullie over hem moeten weten.

Lees hier meer over het verbazingwekkende levensverhaal van de heer Abu-Saba.

Na Leila's dood op 12 oktober stroomden vanuit de hele wereld condoleances binnen.

Vanuit Egypte schrijft The Arabist over zijn dierbare herinneringen aan Leila:

Leila Abu Saba, van het blog Dove’s Eye View, is gisteren overleden na een lange strijd tegen kanker. Leila las dit blog regelmatig en liet vooral in het begin heel vaak een reactie achter. Ze zette zich in voor vreedzame co-existentie tussen Palestijnen en Israëliërs en, meer in het algemeen, tussen moslims, christenen en joden. Over die onderwerpen waren we het eens, maar we waren het niet eens over haar pacifisme (of mijn antipacifisme). Ze was een optimist, zoals blijkt uit het artikel “Hello Kind World” dat ze een jaar geleden op haar blog schreef.

Dr Assad Abu Khalil (Angry Arab), ook een Libanees-Amerikaanse blogger, schrijft:

Ik heb Leila nooit ontmoet, maar we communiceerden vaak via Facebook en per e-mail. Ze nam zelfs boeken voor me mee uit het Midden-Oosten. Ze deed ooit mee aan “Fly a kite for peace” (Vliegeren voor vrede) in Oakland en ik schreef daar een paar betweterige opmerkingen over en maakte het belachelijk. Daar was ze niet blij mee.

John Ballard van Newshoggers is geschokt:

Leila Abu-Saba is overleden aan kanker.
Een deel van mij is met haar gestorven.
Dat is alles wat ik op dit moment over haar kan schrijven.

Pierre Tristam schrijft op About.com: Middle East Issues:

In de paar jaar dat we elkaar via onze sites kenden, hebben we veel e-mails en links uitgewisseld. Ze zorgde ervoor dat niemand zich kon voorstellen dat haar stem het zwijgen zou worden opgelegd. Niet zo snel al. Of dat haar overvloedige wereld van woorden een gedenkteken zou worden. Maar hier zijn ze. Laten we hopen dat de site, Leila's testament en toevluchtsoord voor ultieme hoffelijkheid, nooit zal verdwijnen.

De Canadese Maryanne Stroud Gabbani, die in Egypte woont, citeert de titel van een van Leila's blogartikelen om haar vriendin te gedenken. In A Dove Has Flown schrijft Maryanne:

Eén van de mooie dingen van internet is dat je met vrienden over de hele wereld contact kunt blijven houden…en er ook vrienden kunt leren kennen. Toen ik heel wat jaren geleden begon met bloggen, liet Leila Abu-Saba een paar reacties achter op mijn blog en we werden online vriendinnen. We lazen elkaars blog en toen we Facebook ontdekten, werden we daar ook vrienden. Leila worstelde eerst heel wat jaren met borstkanker en daarna ook met leverkanker. Ze heeft nu haar strijd om bij ons te blijven verloren.

Ze gaat verder:

De titel van dit stuk is een link naar een artikel van Leila met overpeinzingen over kanker, vergeving en politiek. Ik zou niemand weten die dit beter onder woorden had kunnen brengen. Vrienden van haar zullen ervoor zorgen dat haar boeken worden gepubliceerd, iets wat ze tijdens haar laatste dagen probeerde af te ronden. Koop deze boeken en houd haar woorden, gedachten en geest levend.

Het manifest voor hoop van Leila is een goed artikel om mee te beginnen.

Op Twitter haalt Midden-Oosten-commentator Marc Lynch herinneringen op:

marc

Heel triest nieuws over Leila Abu-Saba die is overleden aan kanker. Ze was een van de eerste en aardigste mensen die reageerden op Abu Aardvark. http://bit.ly/sCagt

De Libanese blogger Mustafa van het blog Beirut Spring denkt er hetzelfde over:

beirut spring

Heel triest nieuws over Leila Abu-Saba die is overleden aan kanker. Ze was een van mijn eerste en aardigste blogvrienden. http://bit.ly/3cJCC

En haar schoonzus Debbie McLeod schrijft:

Debbie McLeod

Geschokt door de dood vanavond van mijn schoonzus Leila Abu-Saba (@bedouina). Mijn medeleven gaat uit naar haar man David en hun twee jonge zonen.

Moge haar ziel in vrede rusten.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.