VS: Botsingen met de politie tijdens G20-top in Pittsburgh

Antikapitalisten, antioorlogsgroeperingen, anarchisten, milieurechtengroeperingen en bezorgde burgers kwamen op donderdag 24 september samen in Pittsburgh, Pennsylvania, om tijdens de G20-top [en] van wereldleiders te protesteren tegen de negatieve effecten van het mondiaal bedrijfskapitalisme.

Gearresteerd in Pittsburgh. Creative Commons-foto van Flickr-gebruiker <em>america.gov</em>

Gearresteerd in Pittsburgh. Creative Commons-foto van Flickr-gebruiker america.gov

De G20 bestaat uit 19 leiders van de rijkste landen ter wereld en vertegenwoordigers van de Europese Unie. President Obama treedt dit jaar op als gastheer en het onderwerp van de bijeenkomst is de wereldwijde economische crisis. Volgens critici is de bijeenkomst ondemocratisch en te besloten. Een algemeen gehoorde eis is dat “mensen vóór winst” horen te gaan.

Een groep die zichzelf The Peoples Caravan Across Pennsylvania [en] (De volkskaravaan door Pennsylvania) noemt, is voorafgaand aan de top al bloggend door de staat Pennsylvania gereisd om medestanders uit te nodigen zich bij hen aan te sluiten voor de demonstraties in Pittsburgh. Ze maakten een audioverslag [en] waarin de mensen die ze onderweg tegenkwamen vertelden over hun eigen economische problemen.

Politieoptreden

De demonstranten kregen te maken met een gewelddadig optredende oproerpolitie die gebruikmaakte van traangas, peperspray, rubberen kogels en akoestische afschrikmiddelen. Op donderdag werden zo'n 19 demonstranten gearresteerd [en]. Volgens informatie op de website van het Pittsburgh G-20 Resistance Project [en] zijn er nog meer demonstraties gepland voor vrijdag 25 september.

Het Indymedia-project G-Infinity [en] uit Pittsburgh doet voortdurend verslag van de gebeurtenissen op basis van burgermedia, waaronder een radiostream, Twitter-feeds, mobiele telefoons en videoreportages. Ook volgen ze de botsingen met de politie op een Google Maps-kaart waarop activiteiten in de hele stad zijn aangegeven.

In de volgende YouTube-video van Soul Pitt TV, een kanaal van de website [en] van een Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap in Pittsburgh, is te zien dat er een feestelijke stemming heerste onder de verschillende mensen die naar de demonstratie van 24 september waren gekomen. Deze demonstratie werd The People's Uprising (De opstand van het volk) genoemd:

Soul Pitt TV beschrijft de video:

Onbewerkte video van G20-demonstranten die Arsenal Park in Lawrenceville op de hoek van 40th en Penn verlaten en naar het centrum van Pittsburgh gaan om te demonstreren tegen de G20-top. Helaas kwamen deze demonstranten niet verder dan 34th Street, waar ze werden bekogeld met traangas en de menigte werd gedwongen terug te keren naar het park.

YouTube-gebruiker thetwos heeft een aantal video's geüpload, waaronder de video hieronder. Deze video bevat het geluid van wat door Marc Parent (@mparent77772 [en]) en vele andere Twitter-gebruikers werd omschreven als een “militair akoestisch wapen”. Volgens een artikel in de NYTimes [en] is dit de eerste keer dat er in de Verenigde Staten een akoestisch kanon is gebruikt om een menigte in bedwang te houden.

Opkomen voor burgerrechten

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging American Civil Rights Union (ACLU) verzamelt klachten over de ordehandhaving rond de G20 [en] op hun website.

De ACLU heeft bovendien een telefoonnummer opengesteld voor juridische hulp aan demonstranten omdat hun recht op vreedzame vereniging mogelijk is geschonden. De politie beweert dat veel van de demonstraties “illegale bijeenkomsten” waren, terwijl de organisatoren van de belangrijkste demonstraties zeggen dat ze zich aan de officiële procedure voor het aanvragen van een vergunning hebben gehouden. De ACLU van Pennsylvania heeft zelfs de gemeente aangeklaagd [en] om hen te dwingen vergunningen af te geven voor verschillende groepen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.