Palestina: Ramadan in Gaza

Bloggers in Gaza schrijven over hoe mensen dit jaar ramadan vieren en ze beschrijven hoe sommige tradities in stand worden gehouden.

Lina Al Sharif schrijft [en] op 360 km2 of Chaos:

Ramadan in Gaza is anders dan in de rest van de wereld. Sommige mensen hebben het zo zwaar dat ze water drinken in plaats van de traditionele iftar-maaltijd, omdat ze geen geld hebben om eten te kopen. Anderen houden hun iftar in een tent in een vluchtelingenkamp dat is opgezet voor mensen die tijdens de oorlog hun huizen zijn kwijtgeraakt.

Er wordt voedsel vanuit Egypte gesmokkeld, maar het gemiddelde gezin kan dit niet betalen. Als gevolg van de bezetting zijn zo ongeveer alle prijzen verdubbeld.

Toch zijn er nog steeds momenten waar mensen van kunnen genieten. Lina en haar vriend Bodour Abu-Kuwaik [ar] stelden deze serie foto's van ramadan in Gaza samen:

Ayman Quader bezoekt een vriend voor iftar [en]:

Vandaag was ik voor een ramadanontbijt uitgenodigd in het huis van mijn vriend Jumaa. Hij woont in het vluchtelingenkamp Al Maghazi [en], waar de mensen het nog steeds zwaar te verduren hebben als gevolg van de nasleep van de oorlog die hun huizen en straten trof. De meeste inwoners van Gaza zijn in feite al vluchtelingen en tijdens de oorlog werden ze opnieuw gedwongen om hun huizen te ontvluchten. Ik vroeg mijn vriend om me door de kleine straatjes van het vluchtelingenkamp rond te leiden, zodat ik van dichtbij kon zien hoe de mensen daar leven. Het werd me daardoor heel duidelijk hoe zwaar de mensen in het vluchtelingenkamp het nog steeds hebben. Midden in het vluchtelingenkamp Al Maghazi staat nog steeds een volledig verwoest gebouw – de mensen die in het kamp wonen kunnen daar letterlijk en figuurlijk niet omheen. Ik zag kleine kinderen in het puin van dit gebouw spelen en dat trof me diep. Maar ZIJ trekken zich er niets van aan en ze leken het prima naar hun zin te hebben.

Via het Paltoday News Network [en] werd onlangs gemeld dat werkloze mannen in Gaza tijdelijk als musaheratis waren gaan werken, wat inhoudt dat ze mensen wekken voor de maaltijd voor zonsopgang, de suhoor [en]. Op haar blog In Gaza schrijft [en] de Canadese Eva Bartlett:

Terwijl we om 2 uur ‘s ochtends teruglopen, horen we het zingen en trommelen van de Ramadan Musaher, mannen die moslims wekken voor hun maaltijd en gebed vóór zonsopgang (suhoor).

Het is een ramadantraditie die door moslims over de hele wereld nog steeds in stand wordt gehouden.

In de vrijwel lege straten van Gaza, waar er de afgelopen jaren weinig te vieren viel tijdens de ramadan, klinkt dit geluid op de een of andere manier bemoedigend…cultuur en traditie worden in stand gehouden, zelfs in slechte tijden en onder de vreselijkste omstandigheden.

Voor sommigen is deze maand en het werk van de ramadantrommelaar een bron van inkomsten die ze normaal gesproken niet hebben in het streng bezette Gaza.

Hier zijn wat beelden die Eva heeft gemaakt:

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.