Filipijnen: Ergste overstromingen in 40 jaar

Meer dan 50 mensen zijn gedood toen de Filipijnse hoofdstad Manilla en de omliggende provincies door de tropische storm “Ondoy” (internationale naam: Ketsana) werden getroffen. De storm leidde tot de ergste overstromingen in het land [en – alle links] van de afgelopen 40 jaar; 280.000 inwoners van Manilla en vijf andere provincies werden dakloos en meer dan 41.000 mensen zijn geëvacueerd naar 92 opvangcentra. Op het moment van schrijven zitten nog 1,2 miljoen inwoners van de Filipijnse hoofdstad zonder stroom.

Ondoy

Er werd volop gebruikgemaakt van sociale media, niet alleen om informatie over de storm uit te wisselen, maar ook om verslag te doen van reddingsacties en noodsituaties in rampgebieden. Joey Alarilla beschrijft hoe Filipijnse netizens gebruikmaakten van internet terwijl de storm de hoofdstad Manilla trof:

Ik blog nu via een prepaid HSDPA USB-modem, want ons appartement heeft na een paar uur nog steeds geen stroom. Maar ik heb meer geluk dan veel van mijn landgenoten, want sommigen van hen zitten nog steeds vast op de weg of zelfs op het dak van hun huis.

Terwijl de telefoonlijnen overbelast waren, vormden Twitter en sociale netwerken als Facebook de belangrijkste middelen voor Filipijnse internetgebruikers om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en om informatie uit te wisselen, zoals de SMS-nummers van hulporganisaties en vrijwilligersorganisaties.

ondoy2

Op de website Rescue Info Hub Central staat een spreadsheet met een lijst van adressen van slachtoffers van de overstromingen die gered moeten worden. Er is ook een Google Map-pagina gemaakt om de overstroomde gebieden in Manilla en omgeving te registreren en de autoriteiten naar dorpen te leiden waar slachtoffers van de overstromingen hulp nodig hebben.
Bekijk de kaart van het gebied rond Manilla dat is getroffen door Ondoy

Inwoners maakten ook gebruik van Twitter en Plurk om het laatste nieuws over de storm te volgen. “Ondoy” en “NDCC” (het National Disaster Coordinating Council, de rampencoördinatiedienst van de overheid) waren afgelopen zaterdag zelfs de meest gebruikte onderwerpen op Twitter. Een aantal voorbeelden van berichten die op Twitter werden geplaatst:

pretzelgurl: mijn vader zit nog steeds vast op zijn werk in manggahan, pasig city. stuur alsjeblieft hulp
angeliesa: Rond de middag door leraar naar huis gestuurd. Te voet door de overstromingen geworsteld. Tegen 8 uur ‘s avonds thuis. Ik ben helemaal kapot
janblando: Mijn grootmoeder zit nog steeds vast op haar zolder in Country Homes, Cainta. Het water in de straten is gezakt tot ruim een meter, maar er staat een sterke stroming
ValfrieClaisse: Verdorie! Geen stroom hier sinds gisteren. De hele gemeenschap is getroffen door een grote, vuile overstroming.
dementia: Er komen veel donaties binnen, maar we hebben vooral transportmiddelen nodig om de goederen bij de slachtoffers te krijgen
teeemeee: Het water op onze parkeerplaats is gezakt, maar is nog steeds ongeveer een meter diep. Gisteravond kwam het bijna tot borsthoogte
ArmelEspiritu: Ik ben net thuis gekomen nadat ik de nacht in mijn auto heb doorgebracht. Ik moest ‘m ergens neerzetten waar het droog was om ‘m te redden

Er zijn ook een aantal video's op Youtube gezet waarop te zien is hoe ernstig Manilla en omgeving zijn getroffen door de overstromingen. Eerste video: overstroming in Makati City, het financiële centrum van het land. Video geüpload door yugaabe.

Op deze video is te zien hoe de rivier de Marikina buiten zijn oevers is getreden. Video geüpload door Initiate360.

Op Katipunan Avenue is een busje op een ondergelopen straat terechtgekomen.

Voetgangers proberen een ondergelopen straat over te steken.

Er is nog steeds geld nodig. Verschillende groepen zamelen geld in voor de slachtoffers van de overstromingen.

Foto's van de Flickr-pagina van rembcc

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.