Australië: Geen vluchtelingenstatus voor Keniaanse vrouwen

Teresia en Grace Twee Keniaanse vrouwen kunnen Australië worden uitgezet omdat hun asielaanvraag is afgewezen, ondanks dat ze het risico lopen dat ze gedwongen zullen worden besneden als ze terug worden gestuurd naar hun vaderland.

Volgens een artikel in de Australische krant The Age [en – alle links] zijn Grace Gichuhi (22) en Teresia Ndikaru Muturi (21) vorig jaar juli op een toeristenvisum naar Australië gekomen voor World Youth Day.

Slechts een paar van de trouwe bloggers in de Australische politieke blogosfeer hebben over de zaak geschreven. De afgelopen week werd er vooral geschreven over klimaatverandering en maatregelen om de economie te stimuleren.

Het artikel in The Age leidde echter wel tot 54 reacties van online lezers, een bewijs dat er wel degelijk interesse is voor de zaak. De reacties vertegenwoordigen heel verschillende meningen, bijvoorbeeld:

Laat deze vrouwen hier blijven.

Ben | Adelaide – 22 september 2009, 9:30

Ze hebben een aanvraag ingediend. Hun aanvraag is beoordeeld. Hun aanvraag is afgewezen.
Stuur ze terug naar huis.
Zaak gesloten.

David_T – 22 september 2009, 9:34

Belachelijk dat deze twee vrouwen geen asiel krijgen. Australië kan mensen als deze twee meisjes goed gebruiken en wat mij betreft mogen ze hier blijven, zolang als ze willen.

jollysroger | Townsville – 22 september 2009, 10:22

Op haar blog Pocket Carnival schrijft Penny Eager dat ze zich geroepen voelde om Chris Evans, de minister van Immigratie & Staatsburgerschap, te schrijven via zijn online contactpagina om uiting te geven aan haar verontwaardiging:

Ik hoorde net over de zaak van Grace Gichuhi & Teresia Ndikaru Muturi, twee Keniaanse vrouwen die de vluchtelingenstatus is geweigerd.

Ik vind vrouwenbesnijdenis een weerzinwekkende marteldaad en met het weigeren van een vluchtelingenvisum aan deze vrouwen neemt de regering een zwak standpunt in deze kwestie in.

Ik wil u dringend vragen om in te grijpen in deze zaak, niet alleen om deze vrouwen te helpen, maar ook om Kenia duidelijk te laten weten dat Australië dit soort praktijken niet goedkeurt.

Een religieuze kwestie?

Het blog Aussie News and Views, dat zichzelf “Amerikaans-, Australisch-, Israëlisch-, Brits- en ‘joods-christelijk'-vriendelijk” noemt, publiceerde een video van een nieuwsbericht over de vrouwen en vroeg zich af:

Goh, wie zou hier nou achter kunnen zitten? Welke duivelaanbiddende dodencultus zou er vandaag de dag in Kenia actief kunnen zijn die jonge vrouwen zoiets aandoet?

Het artikel van Philip Maguire op Whaddya Reckon? leidde tot een aantal reacties:

TWEE Keniaanse christenvrouwen zullen Australië worden uitgezet, ondanks dat ze worden bedreigd met de dood of met besnijdenis.

Misschien was het beter geweest als ze hier met flink wat geld op zak waren aangekomen met een boot uit Indonesië.

Lisa Valentine van Embrace Australia, een online gemeenschap voor buitenlanders die zich in Australië willen vestigen, schreef ook over hun zaak:

Grace en Teresia zijn nu doodsbenauwd omdat ze niet weten wat hun te wachten staat als ze worden teruggestuurd naar Kenia.

Een woordvoerder van de Australische Immigratiedienst zei: “Volgens het vluchtelingenverdrag vielen ze niet onder de internationale verplichtingen van Australië”.

De meisjes hebben samen met zuster Aileen Crowe, een franciscaner non die hen steunt, een beroep ingediend bij Chris Evans, de Australische minister van Immigratie, maar hij heeft dat beroep afgewezen. Er is nu een tweede beroep ingediend en de meisjes wachten het resultaat af, maar er is hen verteld dat ze zich moeten voorbereiden op hun uitzetting.

Ironisch genoeg wordt er binnenkort nieuwe wetgeving in het parlement geïntroduceerd die de meisjes zou beschermen. Deze wet heet Complementary Protection (Aanvullende Bescherming) en zorgt voor uitbreiding van de criteria waaronder vluchtelingen om bescherming kunnen vragen.

Online campagne

Op Facebook is een ‘Causes'-pagina met de naam Help save these Women from Genital Mutilation (Help deze vrouwen te redden van besnijdenis) aangemaakt door Australiërs die de vrouwen steunen in hun pogingen om in Australië te blijven. Tot nu toe hebben 91 mensen zich bij deze actie aangesloten. Dinsdag publiceerde Vanessa Muradian een update:

Dit is de meest recente update – volgens bronnen zijn deze vrouwen hier in Australië beschermd — tot het moment dat Evans besluit wat hij met hen gaat doen. We weten nog steeds niet of hij hen de eerste keer heeft afgewezen… de regering moet de aanvullende visa goedkeuren… dit ben ik momenteel verder aan het onderzoeken – Deze aanvullende visa vormen in feite een ‘aanvulling' op de beschermende visa, ZODAT DEZE vluchtelingen onder een beschermend visum komen te vallen. OP DIT MOMENT beschermt een beschermend visa vrouwen niet tegen BESNIJDENIS en eremoorden. De wet is in september in het parlement voorgesteld en de Liberal Party is ertegen…

Deze vrouwen hebben nu gewoon onze steun nodig – Minister Evans neemt de beslissing en kan hierbij gebruikmaken van zijn recht op ministerieel ingrijpen.

Ik denk dat we contact met hem moeten opnemen…

En ook met andere overheidsorganen die ervoor kunnen zorgen dat de regering de aanvullende wet aanneemt!!!!!!!

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.