Iran: Vooraanstaand hervormer Abtahi voor de rechter

abtahi2Mohammad Ali Abtahi [en], een vooraanstaand blogger en voormalig hervormingsgezind vicepresident, was één van de talrijke mensen die op 12 juni protesteerde tegen de uitslag van de presidentiële verkiezingen. De berechting van de demonstranten [en] is vandaag in een rechtbank in Teheran begonnen.

Tijdens de rechtzitting zag Abtahi, die kennelijk een gevangenispyjama droeg, er zwak uit en hij leek te zijn afgevallen. Abtahi, die sinds een paar weken in de gevangenis verblijft en geen contact met de buitenwereld heeft, zei [en] in de rechtbank “Ik zeg tegen al mijn vrienden en tegen alle vrienden die ons horen, dat de berichten over fraude in Iran leugens waren die werden verteld om ongeregeldheden uit te lokken, zodat in Iran hetzelfde zal gebeuren als in Afghanistan en Irak, hetgeen leidt tot schade en ontbering… en als dit zou gebeuren, dan zou er geen naam en geen spoor van de revolutie overblijven.”

Abtahi wordt er van beschuldigd deel te hebben genomen aan een “fluwelen staatsgreep” tegen het regiem.

Verscheidene bloggers reageerden op de zogenaamde bekentenis van Abtahi en op zijn lichamelijke gesteldheid. Sommigen publiceerden foto's van hem van voor en na zijn arrestatie. (Boven: L, voor de arrestatie; R, vandaag in de rechtbank).

Kaveh Ahangar zegt [fa] dat er achter elk woord uit de mond van Abtahi aanwijzingen zijn te vinden voor marteling en bedreiging. De blogger voegt eraan toe dat hij emotioneel werd en huilde toen hij Abtahi op tv zag.

Alfba schrijft [fa]: “Beste Abtahi, we weten dat je onder druk stond en dat je gezin heel wat te verduren heeft. Je moet weten dat wat je ook bekent, we nog steeds van je houden. We steunen je.”

Forever696 tweette [fa] ironisch dat als we geloven in de 24 miljoen stemmen voor Ahmadinejad, we ook in deze rechtzaken zullen blijven geloven.

Saharlar schrijft [fa] “vandaag is het Abtahi, wie is morgen aan de beurt? De blogger vraagt de lezers om zich niet te laten ontmoedigen en dit soort “shows” niet serieus te nemen.”

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.