Iran: Twitter en Facebook in de beklaagdenbank

De Iraanse autoriteiten gingen gisteren verder met de tweede ronde van het massaproces tegen demonstranten en hervormingsgezinde politici. Onder de gedaagden was dit keer een 24-jarige Française, Clotilde Reiss [en], die werd beschuldigd van spionage. Bijna alle gedaagden werden beschuldigd van het aanzetten tot rellen en het ondermijnen van de nationale veiligheid. De Iraanse rechterlijke macht klaagde [en] bovendien een hele lijst westerse inlichtingendiensten, mediaorganisaties en softwarebedrijven aan vanwege hun rol in het vermeende enorme complot, onder andere de Israëlische inlichtingendienst de Mossad, Facebook, Twitter, de Amerikaanse zender Voice of America, BBC Persia en zelfs de nieuwe vertaalsoftware Perzisch-Engels van Google. Klik hier [en] voor foto's van de rechtszaak.

De semi-officiële website Fars News meldde [fa]:

كشورهاي غربي علاوه بر فعاليت در حوزه شبكه هاي تلويزيوني در عرصه اينترنت نيز سرويسهايي را به اغتشاشگران ارائه دادند

Naast hun activiteiten voor televisiezenders, leverden westerse landen bovendien internetdiensten voor de onruststokers.

De Iraanse autoriteiten zeiden [fa] dat:

سرويس دهی از سوی شرکت تویتر برای مخاطبان ايرانی (اين شرکت امريکايی به روز رسانی سرويس خود را که مستلزم قطع چند روزه بود را در مورخه بیست ژوئن با هدف حمايت و سرويس دهی به آشوبگران به تاخير انداخت)

Twitter gepland onderhoud uitstelde om de onruststokers van dienst te zijn.

Dit was een reactie op een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op 20 juni 2009 dat ze contact hadden opgenomen met het sociale netwerk Twitter om hen te vragen hun geplande onderhoud uit te stellen, omdat de service hierdoor overdag niet beschikbaar zou zijn voor Iraniërs die de verkiezingen van 12 juni in twijfel trokken.

De Iraanse autoriteiten noemden [fa] ook Facebook als medestander van de demonstranten, omdat de netwerksite een Perzische versie aanbiedt voor Iraniërs.
De beschuldiging dat Facebook en Twitter diensten verzorgden voor “onruststokers” is uitermate onredelijk, want deze netwerksites waren beschikbaar voor alle Iraniërs en gedurende de hele presidentsverkiezingen, dus ook voor Mahmoud Ahmadinejad en zijn aanhangers [en], die gebruikmaakten van digitale media om hun gedachtegoed te promoten.

Bovendien zijn er goede redenen waarom de Iraanse oppositie gebruikmaakt van internet, waaronder Twitter en Facebook, om hun boodschap te communiceren: bijna alle andere communicatiemiddelen worden door de Iraanse staat gecontroleerd, de media worden streng gecensureerd en journalisten worden onderdrukt [en].

Opvallend is dat YouTube niet wordt genoemd in deze rechtszaak. Misschien komen zij in de volgende ronde aan de beurt!

Vrijgevige spionage

Reza Rafei Froushani bekent [fa] dat hij spioneerde voor de Verenigde Arabische Emiraten en dat hij geheimen heeft gepubliceerd op Facebook!

Hij schrijft:

در زمان انتخابات سرويس اطلاعاتي امارات مطالبي را خواستند و من نيز در پاسخ به تقاضاي آنها برخي اسناد محرمانه را در فيس بوك منتشر كردم

Tijdens de verkiezingen vroeg de geheime dienst van de Verenigde Arabische Emiraten mij om informatie en om aan hun verzoek te voldoen, publiceerde ik geheime documenten op Facebook.

Hij gaat verder:

وي افزود: به ما گفتند كه در انتخابات تقلب شده و بايد حق خود را پيگيري كنيم و من هم بدون سوء نيت و واقعا با اعتقاد در تظاهرات شركت و از تجمعات خبر و گزارش تهيه كردم و اخبار آن را نيز از طريق فيس بوك منتشر كردم

we kregen te horen [van de campagne van Mir Hussein Mousavi] dat er was gefraudeerd bij de verkiezingen en dat we onze rechten moesten opeisen. Ik nam, zonder enig argwaan, deel aan de demonstraties en schreef verslagen die ik op Facebook publiceerde.

Het hele verhaal is voor veel mensen uiteraard moeilijk te geloven, omdat het nogal vreemd is dat een geheime dienst iemand zou vragen om geheime documenten op Facebook te publiceren. Misschien moet dit worden gezien als “vrijgevige spionage”?

Blogger Dr. Kourdan schrijft [fa], met de nodige ironie, dat twee leiders van de “fluwelen staatsgreep” zijn geïdentificeerd en ter dood zijn veroordeeld. Hun namen: Twitter en Facebook.

Gelukkig zijn Twitter en Facebook geen mensen die door de Islamitische Republiek gevangen kunnen worden gezet. Tijdens de rechtszaak van afgelopen zaterdag verschenen in de rechtszaal verschillende hervormers, demonstranten en anderen die ervan worden beschuldigd betrokken te zijn bij de fluwelen staatsgreep. Verschillende bloggers publiceerden [en] foto's van deze personen voordat ze werden gearresteerd en nadat ze een aantal weken in de gevangenis hadden doorgebracht. De verzwakte lichamelijke toestand van Mohmmad Ali Abtahi [en], een vooraanstaand blogger en hervormer, trok behoorlijk wat aandacht tijdens de eerste ronde rechtszaken vorige week. Dit keer waren er echter heel wat meer “Abtahi's” in de rechtszaal en er zullen er helaas nog heel wat volgen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.