Tanzaniaanse blogger riskeert gevangenisstraf vanwege gemanipuleerde foto's

The Nairobi Chronicle meldt [en] dat een Tanzaniaanse blogger een gevangenisstraf riskeert omdat hij gemanipuleerde foto's heeft gepubliceerd waarop de Tanzaniaanse president Jakaya Kikwete te zien is terwijl hij obscene seksuele handelingen uitvoert.

Volgens Habari Leo [sw], een Tanzaniaanse krant, heeft de Tanzaniaanse politie Interpol ingeschakeld om de eigenaars en bloggers van het weblog te traceren.

Ze utamu (www.zeutamu.com), waarschijnlijk het meest controversiële weblog in Tanzania, kreeg bekendheid door het publiceren van een combinatie van roddels over de Tanzaniaanse Diaspora, naakt- en seksfoto's van bekende personen en artikelen waarin mensen publiekelijk aan de schandpaal werden genageld. Hoewel het weblog hiermee veel lezers trok, kreeg het ook kritiek.

Sommige bloggers zijn van mening dat de autoriteiten zich er niets van aantrokken toen er op Ze utamu over gewone burgers werd geschreven. In een reactie op een artikel op het weblog Watanzania Oslo [sw], waar het artikel uit Habari Leo over de jacht van de politie op bloggers van Ze utamu werd gepubliceerd, staat:

Mtandao huu wa ze utamu umkuwepo kwa muda mrefu sana na watu wengi wasio na hatia (raia wa kawaida) wamedhalilishwa sana kupitia mtandao huo kwa picha zao kuwekwa bila ridhaa yao. nyingi ya hizo picha ni za utupu na hata zile ambazo siyo za utupu ziliwekwa bila ridhaa ya wahusika. hivi kuwekwa picha ya rais Kikwete ndo kile chombo kinachojifanya cha usalama kinakurupuka kuwasaka wenye mtandao? […]unafiki mkubwa na ufisadi aina nyingine huu. kudhalilishwa ni kudhalilishwa, ama iwe ni raia tu, kiongozi wa kawaida na hata rais.

Ze utamu bestaat al lang en veel onschuldige mensen (gewone/doorsnee burgers) zijn op deze site aan de schandpaal genageld doordat hun foto's zonder hun toestemming zijn gepubliceerd. De meeste foto's zijn naaktfoto's en ook andere foto's zijn zonder toestemming gepubliceerd. Is het waar dat het instituut dat beweert verantwoordelijk te zijn voor veiligheid en regelgeving nu pas, nu de foto's van de president zijn gepubliceerd, in actie is gekomen en doet alsof ze op zoek zijn naar de eigenaars van de site? […] dit is hypocrisie, mensen vernederen is mensen vernederen, of het nu gaat om gewone burgers, leiders of zelfs de president.

Happy Katabazi [sw] schreef over hetzelfde onderwerp:

… wiki hii katika mtandao wa www.zeutamu.com mtandao ambao umejipambanua kwa ajili ya kupachika picha za utupu za watu wa kada zote na wanaotembelea mtandao huo huchangia mawazo yanayohusu maisha binafsi ya faragha za watu…
Na wakati mtandao huo ukiendelea kujipambanua mamlaka husika zimekuwa zikiukenulia meno mtandao huu hadi wiki hii ulipotundika picha ya kumdhalilisha rais wetu, ndipo mtandao huo umedhibitiwa kwani hivi sasa hata ukiufungua haufunguki.

… de site www.zeutamu.com, een weblog dat populair is geworden door het publiceren van naaktfoto's van mensen van alle rangen en standen en waar de bezoekers commentaar leveren op het privéleven van andere mensen…
En terwijl de site steeds populairder werd, hebben de autoriteiten er weinig aan gedaan, tot deze week, toen ze een vernederende foto van onze president publiceerden. Nu staat de site onder toezicht, zelfs als je op de link klikt, wordt de pagina niet getoond.

En toen Ze utamu op het hoogtepunt van zijn populariteit was, zijn sommige bloggers, waaronder Anti-utamu [sw], campagnes gestart om het weblog te verbieden.

Terwijl de politie verder zoekt en ondanks het feit dat het weblog veel lezers had voordat het verdween, zijn er weinig bloggers en lezers te vinden die de eigenaars van Ze utamu openlijk steunen – in ieder geval niet op het moment waarop dit artikel is geschreven.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.