Peru: Uitbraak conflicten in het Amazonegebied

De situatie in het Amazonegebied in Peru is door aanhoudende spanningen verslechterd en is in de stad Bagua ondraaglijk geworden. Berichten vanuit dat gebied zijn alarmerend: Radio Programas del Perú (RPP) meldt: Noodtoestand in Bagua: Politieagenten worden gedood en inwoners verwoesten gebouwen [es]. El Comercio berichtte dat demonstranten overheidsgebouwen in brand hebben gestoken [es], evenals het hoofdkwartier van Apra, een politieke partij, in Bagua Grande. Er zijn geen officiële rapporten over doden onder de inheemse bevolking, maar persbureau SERVINDI meldt: Peru: 20 inheemse Awajún en Wampis vinden de dood tijdens conflicten in Bagua [es]. 

Foto van het conflict in Bagua, gemaakt door TV Cultura en gebruikt conform de Creative Commons-licentie. http://www.flickr.com/photos/tvcultura/3597959493/

Foto van het conflict in Bagua, gemaakt door TV Cultura en gebruikt conform de Creative Commons-licentie. http://www.flickr.com/photos/tvcultura/3597959493/

De protesten zijn een gevolg van de eisen van de inheemse bevolkingsgroepen [en], die bang zijn dat de overheid beslag legt op hun land, dat vermoedelijk rijk is aan mineralen en olie. Ruim 2.000 inheemse bewoners versperren daarom al anderhalve week de snelweg in de omgeving van Devil's Curve in Bagua Grande, aldus de Enlace Nacional [es]. De voorraden in het gebied raken hierdoor uitgeput.

Eén van de inheemse leiders van de actiegroep, Alberto Pizango, beweerde tijdens een door hem belegde persconferentie dat de Peruaanse regering zich door de moord op zijn inheemse broeders en zusters schuldig heeft maakt aan genocide. Bloggers and twitteraars in het hele land zijn zeer bezorgd en volgen de recente gebeurtenissen.

Veel twitteraars volgen de berichtgeving vanuit het gebied en geven hun mening over de situatie, waarbij zij de hashtag #Bagua gebruiken:

Jonathan Sanchez @Maskus:

Pizango no quiere responder por los policias muertos ni la quema de locales #bagua

Pizango wil niet reageren op de dood van de agenten of het platbranden van gebouwen # bagua

@xaxo6v:

#Bagua recuerdan lo que sucedió cuando sacaron a invasores de los bosques de pomac? será que hay “infiltrados”? o policia solo dispara?

Weet je nog wat er gebeurde toen de bezetters van de bossen van Pomac werden verdreven? Kan het zijn dat sprake is van “infiltratie”? Of schiet de politie zomaar? #Bagua

Javier Vargas @javier_vargas:

Si los nativos no están armados, ¿quién mató a los policiías? @Peru21pe #Bagua

Als de oorspronkelijke bewoners niet gewapend waren, wie schoot dan politieagenten dood? @Peru21pe #Bagua

@elguillle:

Para Alan lo de #Bagua es pura manipulación de los enemigos extranjeros del país. “Quieren ver al Perú arrodillado” Alan dixit

Voor Alan (García), #Bagua is pure manipulatie door de buitenlandse vijanden van het land. “Ze willen Peru op de knieën zien” aldus Alan

Miguel Angel Tavera pe1us0:

Ya no hay medicamentos en el hospital, falta de sangre y muchas necesidades más, necesitan mucha ayuda en Bagua Grande.

In het ziekenhuis is een gebrek aan medicijnen, bloed en nog veel meer; er is hulp nodig in Bagua Grande.

In de blogosfeer schrijft [es] Isabel van Las Burbujas Recargadas:

Esto va a acabar mal. De hecho, ya está yendo bastante mal. Entre Brack, que ya se vendió descaradamente, y Pizango, a quien no le importa mandar a su gente a que la maten mientras él se esconde haciéndose el interesante, no veo ninguna remota posibilidad de entendimiento. Mientras, ¿alguien se preocupa por algo más importante que la politiquería y el dinero, o sea, por LAS VIDAS de los nativos y de sus familias? Claro que tienen derecho a protestar y defenderse, pero cerrando caminos y sitiando a poblaciones urbanas (como Yurimaguas), no se van a ganar el apoyo de nadie. Lo único que van a ganar es el odio y la marginación de parte de sus propios paisanos: están acentuando la división nativos-mestizos,

Dit loopt nog eens slecht af. Het gaat eigenlijk al heel slecht. Ik zie nog geen greintje begrip tussen de minister van Milieu, Antonio Brack, die zijn principes al aan de kant zette, en de inheemse leider Pizango, die het niet erg vindt zijn mensen de dood in te sturen, terwijl hij zichzelf schuil houdt. Is er dan niemand die zich zorgen maakt over belangrijker zaken dan politiek en geld of de levens van de inheemse bevolking?  Natuurlijk hebben zij het recht om te protesteren en zich te verdedigen, maar zij zullen geen steun krijgen door wegen te versperren en de plaatselijke bevolking te belegeren (zoals in Yurimaguas). Zij zullen zich slechts de haat van en marginalisering door hun landgenoten op de hals halen: ze maken de kloof tussen de inheemse bevolking en de mesties (mensen van gemengde etnische afkomst) groter.

Paco Bardales van Diario de Iqt heeft een lijst met links samengesteld en blijft zijn blog bijhouden [es]:

Desafortunado o no, el conflicto amazónico ha tomado un cariz trágico y sangriento. Los sucesos de Bagua han desbordado, mucho más allá de lo permitido. Hasta el momento, el enfrentamiento entre habitantes de la zona y miembros de la Policía, en la llamada Curva del Diablo (luego de que se quemara la gobernación del lugar), están dejando un saldo no confirmado aún de 28 civiles muertos y 10 policías.

Hoe je het ook bekijkt, het conflict in het Amazonegebied heeft een tragische en bloedige wending genomen. De gebeurtenissen in Bagua zijn verder uit de hand gelopen dan had mogen gebeuren. Tot dusver heeft de confrontatie bij Devil's Curve (nadat het huis van de gouverneur in brand was gestoken) tussen de inwoners van het gebied en de politie volgens onbevestigde berichten het leven gekost aan 28 burgers en 10 politiemensen.

In navolging van de conflicten bij Bagua Grande vinden ook in Jaén in het departement Cajamarca gevechten plaats. Enkele twitteraars [es] hebben berichten doorgestuurd die zij op de radio hoorden. Veel Peruanen vragen zich, gezien de ernst van de situatie, af wat er verder zal gebeuren.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.