Myanmar: Oude pagode ingestort

Een oude pagode is ingestort tijdens de renovatie, waarbij ten minste 5 mensen zijn omgekomen, en veel arbeiders en pelgrims gewond zijn geraakt.

Collapsed Danoke Pagoda

Ingestorte Danoke pagode (foto New Era Journal)

De 55 meter hoge Danoke pagode bevindt zich in het plaatsje Dala, dat aan de andere kant van de Yangon-rivier ligt, in het district Yangon. De pagode was eerder beschadigd door cycloon Nargis, daarom werd hij gerenoveerd.

Op 7 mei 2009 was er nog een parasolceremonie bij de Danoke pagode, die werd bijgewoond door de vrouw van de hoogste militaire leider General Than Shwe.

Het New Era Journal [my] schreef:

Een oude vrouw die in het dorp Danoke vlakbij de pagode woont, zei, “Rond twee uur ‘s middags stortte eerst de hti-taw (ornament bovenop de pagoda) in, hoewel er geen harde wind waaide. Op dat moment probeerde de ploeg die op de steigers aan de renovatie werkte de ingestorte hti-taw weer recht te zetten. Ongeveer 10 minuten later hoorde ik gebulder en stortte het hele bovenste deel van de pagode in, waarbij stof opwaaide en alles zwart werd. Ik had geluk, maar een van mijn zonen, die aan het werk was, raakte gewond aan zijn hoofd, en een andere zoon had een kneuzing aan zijn schouder en pijn in zijn rug.”

Ooggetuigen zeiden dat er zo'n 100 mensen op dat moment bij de pagode waren, inclusief het restauratieteam, en mensen die op zaterdag en zondag als vrijwilliger in de pagode zijn. Onder hen bevonden zich marineofficieren die er vrijwilligerswerk deden, en velen van hen waren ook gewond.

Een ooggetuige zei tegen het New Era Journal:

“De pagode was in een laatste fase en werd langzaamaan gereedgemaakt om bedekt te worden met bladgoud, dus er waren veel mensen op de steigers. Dus het was moeilijk om eraf te springen en te ontsnappen. Minstens 50 mensen zitten nog vast onder het puin. Zo'n 50 gewonden werden in het ziekenhuis opgenomen.”

Een vrijwilliger van het Rode Kruis, die ter plekke was, zei:

“Tot nu toe zijn er vijf doden gevallen. De lichamen zijn al geborgen. Er liggen nog steeds mensen begraven en we proberen ze te redden.”

De hierboven vermeldde citaten uit het artikel van het New Era Journal zijn aanvankelijk in het Engels vertaald door de auteur. De originele citaten zijn geschreven in het Birmees.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.