Myanmar (Birma): 64 woorden voor Aung San Suu Kyi

thumb

Wilt u uw steun betuigen aan Myanamars (Birma's) oppositieleidster en wereldwijd boegbeeld van de democratie Aung San Suu Kyi [en]? Vorige week is er een nieuwe website gelanceerd waar iedereen van over de hele wereld een boodschap van 64 woorden kan achterlaten om solidariteit te tonen met de gedetineerde Aung San Suu Kyi. De website 64forSuu.org [en] is zo genoemd om te herdenken dat Suu Kyi op 19 juni 64 jaar wordt.

Wie Aung San Suu Kyi steunt, kan een video- of twitterbericht, tekst of foto op de website achterlaten en bekijken [en]. Een voorbeeld [en] van een steunbetuiging van 64 woorden:

“Negentien jaar geleden koos het Birmese volk Aung San Suu Kyi als haar nieuwe leider. Een groot deel van die 19 jaar was ze onder huisarrest geplaatst door de militaire junta die het land regeert. We mogen niet staan toekijken hoe haar opnieuw de mond wordt gesnoerd. Nu is het tijd dat de internationale gemeenschap met één stem spreekt: Aung San Suu Kyi moet vrij.”

Deze korte verklaring werd ondertekend door veel bekende personen en nog meer beroemde namen [en] waaronder George Clooney, Madeleine Albright, Drew Barrymore, David Beckham, Bono, Matthew Broderick, Sandra Bullock, John Cusack, Matt Damon, Robert De Niro, Václav Havel, Helen Hunt, Anjelica Huston, Scarlett Johansson, Nicole Kidman, Ashton Kutcher, Madonna, Sarah Jessica Parker, Brad Pitt, Julia Roberts, Meg Ryan, Steven Spielberg, Meryl Streep, aartsbischop Desmond Tutu, en Naomi Watts.

Twitter [en] is een onderdeel van de campagne:

Het is de eerste politieke campagne waarbij Twitter wordt geïntegreerd in de website en in de strijd wordt gegooid om de invloed van een aantal van ‘s werelds meest invloedrijke beroemdheden [en] in te zetten. Via ‘replies’ en ‘re-tweets’ bereikte de boodschap van de campagne alleen door Twitter ongeveer 5 miljoen mensen gedurende de eerste vijf dagen.

Een van de mensen die Aung San Suu Kyi steunde met een tweet was Yoko Ono [en]. De lancering van de website werd als een succes gezien toen wereldleiders [en] hun steunbetuigingen voor Aung San Suu Kyi stuurden.

De Britse premier Gordon Brown is ook een aanhanger van Aung San Suu Kyi. Bekijk hieronder zijn bericht op YouTube:

De 64 steunende woorden van Brown:

“Ik voeg mijn stem toe aan het groeiende aantal dat uw vrijlating eist. De wereld heeft al veel te lang niets gedaan aan dit onverdraaglijke onrecht. Daar komt nu verandering in. De roep om uw vrijlating neemt toe in Europa, Azië en de hele wereld. We moeten alles doen wat we kunnen om van deze verjaardag de laatste te maken die u niet in vrijheid doorbrengt.”

Veel mensen in Zuidoost-Azië uiten ook hun steun voor Aung San Suu Kyi. Van Erich Jao van de Filipijnen:

Mensen in de wereld die vrij zijn, steunen uw zaak en de grootsheid van uw offer om de vrijheid van Myanmar te stimuleren. Laten we hopen dat het dit jaar de laatste keer is dat u een sfeer inademt van onderdrukking en tirannie. Het kwaad zal nooit gedijen in het licht, en laat de wereld het licht van de waarheid op uw strijd werpen en daar niet te lang mee wachten, maar direct reageren!

Monika Neff uit Maleisië liet dit bericht achter:

Beste Aung San Suu Kyi Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag, wat u doet voor het volk van Birma maakt u tot een held, samen met anderen die hun leven opofferden voor hun volk, zoals Nelson Mandela en Ghandi. Mensen zoals u zijn er maar weinig, alles wat we kunnen doen is op deze manier onze steun betuigen. We houden van u, Suu Kyi, op een dag zal Birma vrij zijn en dat is dan dankzij uw opoffering!

Picture message sent by a supporter from Thailand

Bericht op een foto, ingestuurd door een aanhanger uit Thailand

Margaret Posnett uit Cambodja sms'te dit bericht naar de website:

Ik ben altijd vol ontzag geweest voor uw geduld en wijsheid. Ik bid dat u de kracht zult hebben om door te gaan als steunpilaar van gerechtigheid voor Birma en ons allemaal. God zegene u.

64forSuu is ook te vinden op Facebook. Heeft u uw 64 woorden al klaar [en] voor steun aan Aung San Suu Kyi?

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.