Iran: Protesten en onderdrukking

Tehran protests, via jomhour.info

Demonstratie in Teheran, via jomhour.info

Honderdduizenden Iraniërs in Teheran en in diverse andere steden hebben zich verenigd [en] om steun te geven aan presidentskandidaat Mir Hussein Mousavi, waarmee ze ingingen tegen een demonstratieverbod van de regering. Demonstranten roepen om vernietiging van de resultaten van de presidentsverkiezingen en zeggen dat de overwinning van President Mahmoud Ahmadinejad bij de verkiezingen van 12 juni bedrog is. Veiligheidstroepen hebben demonstranten hardhandig neergeslagen en minstens een persoon is gisteren in Teheran gedood [en].

Hoewel Twitter, Facebook en YouTube in Iran momenteel geblokkeerd zijn, hebben veel Iraniërs proxies gebruikt om filters te omzeilen en van minuut tot minuut verslag te doen van het nieuws. Iraanse autoriteiten hebben ook sms-berichten geblokkeerd, en filteren bovendien verschillende nieuwssites die hervormingsgezinde meningen weergeven.

Iran09 tweette [en] eerder vandaag:

“Ik bevestig dat er een Basij-post [en] [islamitische militie] rond het plein is opgezet en ze schoten op mensen vanaf het dak. #iranelection”

Jadi tweette [en]:

“Er voegen zich nog steeds mensen bij de demonstatie. Ze roepen ‘Mousavi! Mousavi! Neem mijn stem terug’ #IranElection”

Mousavi heeft gesproken en vroeg om herziening van de verkiezingsresultaten. Hij zei dat hij klaar is om deel te nemen aan nieuwe verkiezingen. Hier [en] zijn een paar nieuwsvideo's te vinden van de verkiezingen.

Met het toenemen van de protesten, groeit ook de onderdrukking

Studenten die op verschillende universiteiten protesteerden tegen de presidentsverkiezingen werden aangevallen door de veiligheidstroepen. Hier is een video waarin een slaapzaal te zien is van de Universiteit van Teheran [en] op zondagavond.

Update: Hier is een Flickr slideshow van foto's waarop meer te zien is van de vernielingen die zijn achtergelaten door de veiligheidstroepen in de slaapzalen van de Universiteit van Teheran op zondagavond. Volgens Flickr-gebruiker Agha Hadi [en] werden veel studenten gevangengezet.

Hieronder is een film te zien waarop een Iraanse vrouw het opneemt tegen de veiligheidstroepen bij een bushalte.

Azarmehr levert commentaar [en] bij deze film:

Kijk eens naar deze dappere Iraanse leeuwin, eerst geeft ze een swing kick en dan een side kick naar de neanderthaler van de oproerpolitie die zijn wapenstok gebruikt! Ze krijgt een paar klappen van de knuppel, maar dit is de prijs voor vrijheid en ze geeft er niets om. Gezegend is ons moederland Iran, voor het hebben van zulke dochters. De angst is verdwenen en de beweging gaat door.

Dankzij Tehranlive [en] hebben we verschillende foto's van Iraanse volksprotesten en verzetsacties:

repress1

Green Vote tweette [fa] dat een van de slogans van het volk was: ‘Wees niet bang, we zijn één’. Green Vote tweette [fa] ook dat Mohammad Ali Tarekh, een studentenactivist, in Shiraz was gearresteerd.

Een aantal bloggers zoals Zeitoon meldde [fa] dat mensen ‘s nachts ‘Allah-o-Akbar’ (God is Groot) roepen vanuit hun huizen. Mousavi heeft de mensen gevraagd om Allah-o-Akbar [en] te roepen vanaf de daken van hun huizen. Tijdens de Islamitische Revolutie van 1978-1979 deden de mensen hetzelfde als een protest tegen de Sjah.

Waar is Obama?

View from Iran, een Amerikaanse blogger, schrijft:

Uiteindelijk weet ik wel dat retoriek maar retoriek is. Dat de woorden van een president de geschiedenis niet werkelijk kunnen veranderen ook al gaan ze er deel van uitmaken. Als er ooit een moment was dat Obama gebruik moest maken van zijn retorische charme, dan is het nu. Vanmiddag om 4 uur zijn er demonstraties in 20 steden in Iran. Mijn vrienden *willen op straat zijn*. Dat zijn ouders, ambtenaren, accountants, receptionisten en ja, studenten. Met al het geweld weet ik niet of ze uiteindelijk allemaal zullen opdagen.
Dus Obama, schakel je charmes in. Gebruik je macht van de retoriek om de Iraniërs te vertellen dat, hoewel we geen mariniers sturen, ons hart bij jullie is. Ik weet dat je beter kunt.

Het lijden van Isfahan

Teheran is niet de enige stad waar volksprotesten de kop ingedrukt zijn. Demonstranten in Isfahan zijn ook het doelwit geweest van de veiligheidstroepen.

Iranevents publiceerde diverse foto's van Iraanse demonstraties.

Mensen worden hier achterna gezeten door veiligheidstroepen:

isfahan2

en hier:

isfahan3

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.