Iran: Kunst als protest

Bloggers en online artiesten hebben ontwerpen en cartoons gemaakt om een kunstzinnig tintje toe te voegen aan de aanhoudende Iraanse protestbeweging die is ontstaan als antwoord op de resultaten van de presidentsverkiezing van 12 juni jl. [en].

Hoewel de protesten ten gunste van een herroeping doorgaan, geldt dit ook voor de onderdrukking van demonstrerende burgers door de regering. Ondertussen heeft de wereld kennis genomen van zowel de slogan als de slachtoffers van de protesten, dankzij de burgermedia.

Lego Fish, blogger, ontwerper en cartoonist, toont [fa]:
artpo31

VoteFor Iran [en], een in Nederland gevestigde website, die uit de burgermedia en het nieuws van de tradionele media publiceert over de Iraanse crisis, komt met:

artpo4

Nik Ahang Kosar, een vooraanstaande online cartoonist en blogger portretteerde Neda, de jonge vrouw die werd neergeschoten en gedood tijdens een demonstratie, als een engel na de dood, waarbij de moordenaar in deze cartoon zegt,  ‘Het was jouw schuld!’.

car_2009_24june

Hier is een creatie voor Neda [en] in FaceBook, van Aslan:

artpo21

Het laatste voorbeeld hieronder is een afbeelding die ook meerdere keren verspreid is door burgers in de straten van Iran, en die zegt: “God is groot – Leugens zijn slecht, geweren zijn slecht en kogels zijn slecht”.

artp1

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.