Iran: Islamitische bloggers reageren op protestbeweging

Terwijl de protesten in Iran toenemen tegen de resultaten van de presidentsverkiezingen [en] van 12 juni op grond waarvan Mahmoud Ahmadinejad [en] tot winnaar werd uitgeroepen, leggen sommige islamitische bloggers uit waarom Ahmadinejab volgens hen heeft gewonnen en waarom Mir Hussein Mousavi [en] heeft verloren.

Terwijl de internationale media bol staan van nieuws over hoe aanhangers van Mousavi internet gebruiken om hun mening kenbaar te maken, gebruiken verschillende bloggers dezelfde middelen om tegen de oppositiekandidaat te pleiten.

Vóór de verkiezingen betuigden meer dan 100 bloggers publiekelijk hun steun aan Ahmedinejad op een door aanhangers opgerichte campagnewebsite waarop gebruik werd gemaakt van YouTube, Facebook en Twitter.

Hamed Talebi schrijft [fa] dat we met betrekking tot de huidige situatie verschillende zaken in het oog moeten houden, zoals:

اقلیتی وقیح می خواهند تصمیم خود را بر اکثریت تحمیل کنند و در این مسیر از ساده دلی مردمی که به میرحسین موسوی رای داده اند سوء استفاده می کنند.

Een schaamteloze minderheid wil de meerderheid haar wil opleggen en om dit te bereiken manipuleren ze oprechte mensen die voor Mousavi stemden.

Verder schrijft hij:

جنگ، جنگ احمدی نژاد و میرحسین نیست. و نباید گذاشت به جنگ رای دهندگان به این دو منتهی شود. این، جنگ بین اکثریت مردم بی زبان و بی رسانه است با جریان تندرویی که پیش تر هم در حرکت هایی همچون تحصن نمایندگان مجلس ششم و غائله 18 تیر نشان داد ابایی از به آتش کشیدن مملکت و قربانی کردن مردم و منافع عمومی ندارد. میرحسین نیز در خوشبینانه ترین حالت، قربانی این جریان فریبکار است.

“Dit is geen oorlog tussen Ahmadinejad en Mir Hussein en we moeten ook voorkomen dat het een oorlog wordt tussen hun aanhangers.  Het is een oorlog tussen een meerderheid die geen toegang heeft tot de media en een radicale beweging… Mousavi is in het meest optimistische scenario slechts een slachtoffer van deze misleidende beweging.”

De blogger vraagt zich af hoe het vertrouwen van mensen kan worden teruggewonnen.

Ahestan zegt [fa] dat Mousavi het in brand steken van openbare gebouwen in de schoenen probeert te schuiven van de aanhangers van Ahmadinejad? Waar baseert hij zijn bewering op? Is dit net zo'n loze bewering als die volgens welke hij de presidentsverkiezingen heeft gewonnen?

De blogger vraagt zich af hoe het te rijmen valt dat Mousavi beweert dat al zijn aanhangers vreedzaam protesteren en dat sommige van hen hebben geprobeerd een Basij [en] [een paramilitair korps] te bestormen.

Khakrism schrijft [fa] dat verschillende leden van Hezbollah en Basij in deze crisistijd zijn vermoord en dat Amerikaanse en Britse media aanhangers van Mousavi hebben doen geloven dat de regering [Ahmadinejad] leugens verkoopt.

Nasleh Khomeyni zegt [fa] dat Mousavi onder stemmers aan geloofwaardigheid heeft ingeboet door zijn westerse manier van campagne voeren en dat de demonstraties na de verkiezingen laten zien dat zijn aanhangers uit één maatschappelijke klasse komen en dat hij niet de steun heeft van de meerderheid.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.