Polen: Hitler en abortus


falanga

Deze poster verscheen eind april op diverse openbare plekken in Zielona Gora, meldt Gazeta.pl [pl]. Op de poster staat een foto van Adolf Hitler met de tekst: “Hitler was de eerste die legale abortus invoerde in Polen. – Het recht om te kiezen is geen vrijheid, maar is uitroeiing van de onschuldigen. Voor feministen zijn vermoorde kinderen statistieken, voor ons een tragedie.” Er is ook een foto van een foetus en een andere slogan, “Abortus is moord”, in rode letters, met onderaan de url van de website van Falanga.

De actie was door de neonazistische organisatie Falanga [pl] oorspronkelijk begonnen als protest tegen abortus. Vertegenwoordigers van Falanga ontkennen echter niet dat de posters een propagandadoel hebben en dat ze hopen zo nieuwe leden te kunnen rekruteren.

De eerste reacties, op het forum van Gazeta.pl [pl], zijn nogal uitgesproken. Adkalin schrijft [pl]:

Wanneer houdt die shit nou eens op?

Junkier is het eens [pl] met de inhoud van de poster:

Iedere vorm van strijd tegen abortus, wat niets anders is dan moord, en tegen feminisme, een zieke, linkse ideologie van verloedering van de samenleving, dat in Polen gelukkig naar de zijlijn gedrukt is, verdient een warm welkom.

Forumgebruikers discussiëren over feitelijke politieke standpunten van Hitler, maar als het over de poster zelf gaat stelt gosc:boso oraz kaczo [pl]:

‘die posters maken geen reclame voor de nazibeweging of voor Hitler’

In plaats daarvan maken ze alleen reclame voor een organisatie die er duidelijk fascistische standpunten op na houdt…

Ik hoop nog steeds dat er in Polen geen ruimte is voor zulk uitschot (ik bedoel de Falanga-aanhangers)

Matt‘s mening [pl] hierover is algemener:

IEDERE afbeelding van Hitler is nazipropaganda. Niet iedereen leest en begrijpt de tekst eronder.

Degenen die commentaar hebben op de actie hebben, zowel op het forum van Gazeta als op andere online ontmoetingsplaatsen, twijfels bij de feiten die op de poster genoemd worden. Katolik schrijft [pl] op het forum van een ander dagblad, Dziennik.pl:

Het is goed om te onthouden dat Hitlers aanhangers abortus verboden met betrekking tot hun eigen ras, dat volgens hen superieur was, maar abortus van andere rassen, die ze beschouwden als inferieur, ondersteunden. Als Katholiek heb ik een neutrale mening over dit onderwerp, ook al verbiedt de Katholieke Kerk abortus en noemen ze het moord. Wat Falanga betreft, ik heb ze bezig gezien. Het is een groep jongeren die in groepjes van drie één enkele man durven aan te vallen. Ze blinken niet uit in slimheid, moed of morele normen en waarden.

Op het forum van een plaatselijk blad Gazeta Lubuska, uit ~nn~ zijn mening [pl] over de actie:

Dit is eigenlijk best grappig, want ik associeer die kale jongens met de aanhangers van de meneer op het plaatje… Wat de inhoud betreft, die is op zijn minst pijnlijk – hoe zit het ook weer met de theorie dat de staat beschermt, hoe zit het ook weer met dromen over een huis met tuin voor iedere Duitser – in ieder geval voor Oekraïne… Nu zie je het… eenzijdig en bekrompen. Let op Adi, de geschiedenis zal je ooit gaan waarderen…

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.