Nieuw-Zeeland: Bloggers reageren op voorgenomen reis van Maori-partij naar Fiji

Bloggers reageren op voorstellen van leden van de Nieuw-Zeelandse Maori Party die een delegatie naar Fiji wilden sturen om met de minister-president van dat land te praten om beter te begrijpen wat hij wil bereiken.

Dit werd bekendgemaakt slechts een paar uur nadat de privileges van Fiji binnen het Pacific Islands Forum [en] waren ingetrokken omdat Fiji weigerde vóór 1 mei verkiezingen uit te roepen. Maori-leiders vinden [en] dat de problematische relatie tussen Nieuw-Zeeland en Fiji moet veranderen en ze willen graag steun bieden aan hun voorouderlijke broeders, de inheemse Fijiërs die twee derde van de bevolking van Fiji vormen.

(In tegenstelling tot de eerste drie militaire staatsgrepen in Fiji, nam militair leider Frank Bainimarama in december 2006 de macht over omwille van het herstellen van het onrecht dat de etnische Indiaanse minderheidsbevolking in het verleden is aangedaan. De Indiaanse bevolking heeft minder politieke rechten dan inheemse Fijiërs, maar is wel economisch succesvol op de eilanden.)

Minister-president John Key temperde echter de hoopvolle verwachtingen [en] voor de ontmoeting. De minister-president zei dat, aangezien de Maori Party deel uitmaakt van de Nieuw-Zeelandse regeringscoalitie, zijn regering met “één stem” moet spreken en dat betekent dat er pas een-op-eengesprekken met de minister-president van Fiji zullen plaatsvinden als deze bereid is de verkiezingen eerder te laten plaatsvinden dan op de geplande datum in 2014. Leden van de Maori Party hebben een officiële reis naar Fiji uitgesteld, maar zeiden dat er mogelijk een delegatie afreist in “onofficiële hoedanigheid” [en].

De politieke blogosfeer in Fiji, die zich voornamelijk tegen het regime richt, was van het begin af aan niet onder de indruk van de plannen van de Maori Party.

Talking Fiji [en] schrijft:

De Maori-delegatie legde gisteren uit dat de regering van Nieuw-Zeeland “verkeerd had begrepen” wat Frank en zijn militaire regime in Fiji deden.
Het lijkt me dat zij degenen zijn die “verkeerd hebben begrepen” wat Frank aan het doen was.
Gelukkig hadden ze de tegenwoordigheid van geest om toe te geven dat ze fout zaten toen ze dachten dat Frank tegen de hele wereld vocht om de belangen van Fiji veilig te stellen.
Iemand moet hen hebben uitgelegd dat Frank in werkelijkheid tegen de hele wereld (en tegen heel Fiji) vocht om zijn eigen belangen veilig te stellen.

Victor Lal, auteur van het weblog Musings on Fiji, schrijft het volgende [en] in Raw Fiji News:

Het lijden van de inwoners van Fiji kan grotendeels worden toegeschreven aan de minister-president van Papoea-Nieuw-Guinea, Michael Somare, (en een paar anderen) die het er voortdurend over hadden dat ze de gangsters tegen de democratie en de schietgrage coupplegers op de zogenaamde Pacific Way zouden aanpakken.

Tariana Turia en Pita Sharples van de Maori Party zouden naar Papoea-Nieuw-Guinea moeten gaan en met Somare moeten praten. Die kan hen een beter beeld geven van de psychologische toestand van de huidige idioten in Fiji.

Hij dacht dat hij te maken had met broeders en zusters op de eilanden in de Stille Oceaan, maar hij kwam erachter dat het duivels in vermomming waren, die zich verrijken ten koste van hun eigen volk.

Als Somare zijn poot stijf had gehouden tegenover Australië en Nieuw-Zeeland, dan zouden de gangsters wel twee keer hebben nagedacht voordat ze de Grondwet van 1997 verscheurden en de rechterlijke macht (die hen steunde) naar huis stuurden, om nog maar te zwijgen over het feit dat ze uit het Pacific Islands Forum zijn gegooid.

In Nieuw-Zeeland werd er veel positiever aangekeken tegen de geplande reis. Maar er was kritiek op het politieke “geven en nemen” binnen de regering-Key.

No Minister noemt het “gezond verstand” [en]:

Terwijl onze blaaskaken van Buitenlandse Zaken, die John Key en Murray McCully in hun zak lijken te hebben, blijven aandringen op ‘nu verkiezingen, ongeacht hoe slecht ze zijn voor Fiji’, stelt mevrouw Turia voor om met de heer Bainimarama rond de tafel te gaan zitten voor een beschaafd gesprek en om, volgens haar eigen woorden, uit te vinden wat er in Fiji aan de hand is.

Adolf hoopt oprecht dat ze naar Fiji gaat. Ik stel voor dat de delegatie wordt gevormd door de Maori-koning (mana) de heer Sharples (lid van het kabinet) en luitenant-kolonel (R) Wira Gardiner (vooraanstaand Maori-leider en lid van de National Party).

De heer Gardiner heeft precies de juiste achtergrond om de Commodore tijdens de gesprekken op zijn gemak te stellen.

Een dergelijke ijsbreker is cruciaal om de belangen van Nieuw-Zeeland in de Stille Oceaan veilig te stellen.

Fiji: The Way It Was, Is and Can Be vraagt zich af [en] of de strategie van John Key om alleen met Fiji te onderhandelen via het Pacific Islands Forum en het Gemenebest wel de juiste keuze is:

Ik snap John Key wel, maar waarom gaat hij niet met de delegatie mee? Het zou passen bij zijn gebruikelijke praktische en directe aanpak van andere kwesties: een rondetafeldialoog met een nuchtere pragmaticus in plaats van bureaucratische onderhandelingen zonder tussenkomst. Het is onwaarschijnlijk, maar het zou zomaar kunnen helpen.

Tumeke beziet de voorgestelde [en] dialoog in de context van intergouvernementele politiek binnen de Nieuw-Zeelandse regeringscoalitie:

Mactional [de Nieuw-Zeelandse regeringscoalitie] is soms een vreselijk ratjetoe – en het proefballonnetje van de Maori Party over Fiji was weer een gemiste kans. Het was een potentieel waardevolle achterdeur naar het regime in Suva, maar het is verpest. Waarom is de minister-president van mening veranderd? Zat het onbeholpen ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel er met hun vette vingers aan of was het een politieke puinhoop van McCully? Of heeft het regime in Fiji het tegengehouden?

De minister-president had met de timing kunnen spelen om een delegatie toe te staan met daarin een minister van het kabinet – genoeg tijd om iets te verzinnen; maar nu is het allemaal voorbij. De Maori Party heeft ook niet zo veel op met het diplomatieke gedraai en heeft de regering op de tenen getrapt omdat ze zelf de nuances niet zagen.

Kiwi Blog geeft toe perplex [en] te zijn:

Ik ben enigszins verbluft over het standpunt van de Maori Party over Fiji. De oorspronkelijke staatsgrepen in Fiji hadden tot doel te voorkomen dat de meerderheid van Indianen een regering zouden vormen. Het ging erom wat zij zagen als het recht van de inheemse Fijiërs te beschermen, en dat standpunt werd door sommige Maori-activisten in Nieuw-Zeeland gesteund.
Maar de staatsgreep van de Commodore gaat (in ieder geval officieel) over het tegenovergestelde. Hij zegt dat hij alle speciale rechten van inheemse Fijiërs wil intrekken en de grondwet wil vervangen die op ras gebaseerde zetels bevat. Ik zou zeggen dat dat een beetje vreemde bondgenoten voor de Maori Party zijn, want hun hele partij is erop gebaseerd dat er speciale rechten voor inheemse mensen moeten zijn.

Politiek redacteur Audrey Young blogt [en] voor de krant New Zealand Herald:

John Key heeft niet veel fouten gemaakt sinds hij in november minister-president werd – en de fouten die hij heeft gemaakt, deden er verder niet zoveel toe.
Dat veranderde deze week toen hij een mogelijk bezoek van de Maori Party aan Fiji verkeerd aanpakte…
Zondag reageerde Key snel door te zeggen dat een bezoek van Sharples prima zou zijn zolang het een privébezoek als medeleider van de Maori Party zou zijn, maar niet als minister die de regering vertegenwoordigt.
Maandag veranderde hij van gedachten. Hij zei dat hij met Sharples had gesproken, dat hij het ermee eens was dat Nieuw-Zeeland één stem moest hebben in de kwestie Fiji en dat hij niet dacht dat Sharples naar Fiji zou gaan.
Dinsdag werd het wel heel onduidelijk: Sharples zei dat hij misschien toch zou gaan en Key zei dat hij Sharples tegen zou houden als hij zou gaan.
Het zou helpen als de minister-president ook één stem had. Hij had zich zondag meteen moeten realiseren dat een dergelijke reis van Sharples op zijn minst problematisch zou zijn voor het beeld van eenheid binnen de regering.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.