Myanmar: 150ste verjaardag van de stichting van de stad Mandalay

Mandalay, de laatste koninklijke hoofdstad van Myanmar, vierde haar 150ste verjaardag tijdens een drie dagen durend festival van 14 tot en met 16 mei.

Mandalay's 150th Anniversary Celebration

Mandalays 150ste verjaardagsfeest

Mandalay is de hoofdstad van het district Mandalay en is de tweede grootste stad van Myanmar.

Ye Lwin Oo [en] schreef in zijn blog over het achtergrondverhaal van de stichting van Mandalay:

Mandalay, ook bekend onder de naam Yadanabon, is rijk aan cultureel erfgoed en werd volgens de geschiedenis gebouwd door Koning Mindon in 1857, waarmee het de status heeft van laatste koninklijke hoofdstad van Myanmar.

In 1857 werd Mandalay gebouwd in een leeg gebied omdat, volgens een oude profetie, op die plaats een stad zou ontstaan ter gelegenheid van  het 2400ste jubileum van het boeddhisme.

Koning Mindon besloot de profetie te laten uitkomen en tijdens zijn regeerperiode in het koninkrijk Amarapura vaardigde hij op 13 januari 1857 een decreet uit voor de vestiging van een nieuw koninkrijk. De ceremonie van de troonsbestijging werd gevierd in juli 1858. De koninklijke stad en het koninkrijk werden gedemarqueerd. De totale koningsstad werd Lay Kyun Aung Mye (”Het land dat de vier eilanden overwon”) genoemd en het koninklijk paleis Mya Nan San Kyaw (”Het koninklijke paleis van smaragd”). Het koninkrijk kreeg de naam Koninkrijk van Yadanabon, en  ook Ratanapura, dat “De met juwelen getooide plaats” betekent. Later werd het Mandalay genoemd, naar Mandalay Hill, de heuvel 2,5 km ten noordoosten van het koninklijk paleis, en deze naam wordt tegenwoordig nog altijd gebruikt. De naam “Mandalay” is afgeleid van het Pali-woord “Mandala”, dat “Land van vlakten” betekent, en ook het Pali-woord “Mandare”, dat “Een voorspoedig land” betekent.

Het evenement trok veel kijkers, fotografen en ook bloggers. Nyi Min San [my], een fotograaf/blogger schreef in zijn blog:

De (parade) begint bij Mingalar Bridge (73ste Str.) en loopt dan door de 26ste Str., langs het paviljoen dat gebouwd is voor het stadhuis van de  MCDC (Raad voor Stadsontwikkeling van Mandalay), tot aan de hoek vlakbij het Sedona Hotel. Dan keren ze om en lopen ze terug naar het stadhuis. Toen we bij Mingalar Bridge kwamen, waren daar veel fotografen. Het waren er misschien wel honderden. We sloten ons aan bij die fotografen en namen foto's, en zij namen ook foto's. Velen van hen droegen een wit overhemd en een longyi, dus toen we vanuit de verte naar hen keken, was iedereen wit. Toen ik eenmaal mijn camera had gepakt, kon ik niet meer stoppen (met foto's maken)…..

Mg Hla [my], een andere blogger uit Mandalay schreef:

…. (In het verleden) Werd het 100ste herdenkingsfestival gehouden als een festiviteit op staatsniveau, maar deze 150ste herdenking werd alleen gevierd in het district. Ik wist niet wanneer de ceremonie zou starten, dus vroeg ik het aan een paar journalisten en die vertelden me dat het ‘s morgens om 8 uur zou starten. Ik heb toen een halve dag vrij genomen van mijn werk en ben erheen gegaan om wat foto's te maken. Voor de ceremonie werden echte paarden ingezet, net als vroeger, maar de olifanten waren kyauk-se olifanten (olifantenpoppen met echte mensen erin die bewegen). Eerst wilden ze echte olifanten gebruiken, maar ze wilden niet dat de olifanten bang zouden worden van de menigte en weg zouden lopen, daarom gebruikten ze alleen olifantenpoppen.

De citaten van Nyi Min San en Mg Hla zijn in het oorspronkelijke artikel vertaald door de schrijver. De originele citaten waren in het Birmees.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.