Kenia: Wereldberoemde olifantenmatriarch overlijdt in Amboseli

Echo, de wereldwijd bekende olifantenmatriarch uit het Amboseli National Park [en], is volgens het Amboseli Trust for Elephants (ATE) [en] overleden aan de gevolgen van ouderdom in combinatie met de al drie jaar durende droogte, en daardoor een gebrek aan voedsel, waaronder dit Zuid-Keniaanse natuurreservaat lijdt.

The Unforgetable Echo

De onvergetelijke Echo

Echo stierf zondag 3 mei 2009 om twee uur ‘s middags. Ze was op zaterdagochtend ingestort en is toen meer dan 24 uur blijven liggen, ze kon niet meer opstaan, totdat ze uiteindelijk stierf. “Katito en Robert, medewerkers van ATE, bleven de hele tijd bij haar”. Cynthia Moss, die hoorde van Echo's dood tijdens een fondsenwervingsreis in de VS, zei dit maandag 4 mei tegen WildlifeDirect [en]. Moss heeft haar Amerikaanse reis onderbroken om naar Kenia af te reizen om bij de verdrietige medewerkers van ATE te zijn en om te zien hoe Echo's familie met dit plotselinge verlies zal omgaan.

Toen Moss Echo in 1973 voor het eerst ontdekte, bestond de olifantenfamilie uit 7 leden. Bij haar dood, 36 jaar later, was Echo de leidster van een familie van 40 olifanten die over de vlaktes van Amboseli zwierven, in de schaduw van de majestueuze Kilimanjaro.

Echo is misschien wel de beroemdste wilde olifant ter wereld na haar verschijning in verschillende films, waarvan de meest gedenkwaardige haar debuut is in 1993 in de film Echo of the Elephants, geproduceerd door de natuurhistorische afdeling van de BBC, en waarin het verhaal wordt verteld door de wereldberoemde olifantenonderzoekster Cynthia Moss met Martyn Colbeck van de BBC achter de camera. Echo verscheen in een filmserie die nu bekend staat als de ‘Echo-trilogie’.

De ‘Echo-trilogie’ bestaat uit Echo of the Elephants (1993), Echo of the Elephants: The Next Generation (1996), en, de meest recente, Echo of the Elephants: The Final Chapter (2005). Als laatste was Echo te zien in een film over Martyn Colbecks werk, genaamd An Eye for An Elephant.

Volgens Moss zal de olifantenfamilie zeer van slag zijn door het verlies van Echo. Ze zegt in een bericht aan WildlifeDirect [en], dat ook geplaatst is op de website van ATE:

“Voor hen allen, behalve voor haar zus Ella, was Echo de enige leidster die ze ooit gekend hebben”.

Moss zal gaan bekijken hoe de olifanten omgaan met deze verandering in Amboseli, Kenia.

Echo was van grote waarde voor de wetenschap, volgens Moss:

“Voor ons bij het Amboseli Elephant Research Project was ze als studieobject van onschatbare waarde en gaf ze ons inzichten in het gedrag van olifanten, hun leiderschap, communicatie, sociale verhoudingen en intelligentie”. Maar Echo was niet zomaar een studieobject. “Ze was meer dan dat. Ze maakte deel uit van de dagelijkse omgeving, was bijna een vriendin voor ons allemaal. Ze gaf ons vreugde en bracht ons in verwondering”.

Voor iedereen die Echo kende is dit zeker een groot verlies. Dr. Paula Kahumbu vroeg de lezers van de blog Baraza [en] een kaarsje op te steken voor deze schitterende moederolifant, en Joyce Poole en Peter Granli herdachten op hun blog Elephant Voices [en] de momenten die ze met Echo doorbrachten toen ze de vocale communicatie van de olifanten bestudeerden.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.