Cambodja: Activiste-parlementariër laat rechtszaak tegen premier misschien vallen

Mu Sochua [en] is een internationaal erkende activiste [en] en is namens de Sam Rainsy Party (SRP) lid van de Nationale Assemblee van Cambodja. Onlangs spande ze een rechtszaak aan tegen de premier van dit land, Hun Sen, wegens lasterlijke uitlatingen die hij volgens haar in april 2009 heeft gedaan. Hun Sen spande daarop een tegenrechtszaak aan tegen Mu Sochua, ook wegens laster.
KI Media [en] plaatste een artikel uit de Phnom Penh Post met nadere informatie over de tegenrechtszaak van Hun Sen:

[r]egeringsadvocaat Ky Tech, die Hun Sen bijstaat, spande een tegenrechtszaak aan. Ky Tech beweert dat hij wellicht niet minder dan 10 miljoen riel (€ 1810) schadevergoeding gaat eisen van Mu Sochua en andere, niet bij naam genoemde personen, wegens belastering van zijn cliënt tijdens de persconferentie afgelopen donderdag.

De 500 riel die Mu Sochua eist, steken daar sterk bij af.
Cambodian Bright Future [en] plaatste een brief van Mu Sochua waarin ze schrijft:

Binnen enkele dagen wordt mijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven en kan de rechtbank mijn zaak “onderzoeken”. Dit is de normale gang van zaken voor politici van de oppositiepartij of mensenrechtenactivisten of armen die rechtbankfunctionarissen niet kunnen omkopen. Voor zolang de rechtbanken zich met mijn zaak wensen bezig te houden, word ik opgesloten in de beruchte “Prey Sar”-gevangenis… Kijkt de wereld nog steeds stilzwijgend toe hoe Cambodja nu door één man wordt geregeerd?

Details are Sketchy [en] geeft de gedachten van Mu Sochua weer:

Gezien het feit dat premier Hun Sen bepaalt wat er in de rechtbanken gebeurt, lijkt [een rechtszaak wegens laster] onwaarschijnlijk. Maar succes mocht het toch tot een rechtszaak komen. Het zou twee interessante seconden opleveren — ongeveer de tijd die de rechtbank aan de zaak zal besteden alvorens deze af te wijzen.

Mu Sochua was onlangs te gast bij VOA Khmer [en] waar ze liet weten dat ze zou overwegen om haar rechtszaak te laten vallen.
“Om het land te beschermen, ben ik bereid mijn aanklacht in te trekken als de andere partij dat ook doet,” zie Mu Sochua.
Human Rights Watch [en] steunt Mu Sochua en roept op tot meer steun vanuit de hele wereld.
Mu Sochua werd onlangs geïnterviewd door Equitycam.tv over de positie van vrouwen in de Cambodjaanse politiek. Het interview met haar volgt na een interview met collega-wetgever en seksegenoot Men Sam On.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.