Barbados: Vragen omtrent vonnis in zaak Maloney

Op 17 juni 2008 kwam I'Akobu Tacuma Maloney – een intelligente, zeer succesvolle 23-jarige Barbadiaanse ingenieur die kort daarvoor was afgestudeerd aan de University of the West Indies, tevens een toegewijd Rastafari – om het leven tijdens een geheimzinnige toevallige ontmoeting met de Barbadiaanse politie. (Zie dit Global Voices-verslag van 30 juli 2008 [en] voor meer informatie.)

Volgens de politie zou Maloney in een afgelegen gebied in het noorden van Barbados van een rots aan zee zijn gesprongen nadat hij door twee politieagenten was aangesproken die na een melding van verdacht gedrag poolshoogte kwamen nemen. De familie van Maloney verwierp die lezing echter onmiddellijk. Ze weigerden te geloven dat de jongeman zelfmoord wilde plegen en wezen op inconsistenties in het politierapport.

Leden van de Rastafari-gemeenschap begonnen een blog, AfriKa CRY BLOOD [en], om aandacht te vragen voor hun pogingen om recht te zoeken in de zaak Maloney en hun eis tot een onafhankelijk onderzoek [en] kracht bij te zetten.

Het gerechtelijk onderzoek naar de dood van Maloney begon in november 2008 [en] onder leiding van instructierechter Faith Marshall-Harris. In de vijf maanden die volgden, hoorde Marshall-Harris getuigen, waaronder collega's en vrienden van Maloney en de agenten die aanwezig waren toen hij overleed. AfriKa CRY BLOOD deed uitvoerig verslag van de verhoren, waaronder de kritiek [en] die de instructierechter uitte op de wijze van handelen van de politie. 

Op vrijdag 24 april 2009 maakte Marshall-Harris haar uitspraak bekend: dood door ongeval [en]:

De rechter sloot een open vonnis en dood door zelfmoord uit en sprak het vermoeden uit dat Maloney zich mogelijk op een bepaalde manier voelde lastig gevallen door de politieagenten, vooral toen ze hem verzochten met hen mee te gaan naar het bureau en dat hij toen “op de vlucht is geslagen”.

Er ontstond “tumult”  in de rechtszaal toen familieleden van Maloney en mensen die hen steunden hun ongenoegen lieten blijken [en]:

Om 5 uur ‘s middags bereikte de spanning op de kleine binnenplaats van Coroners’ Court aan Roebuck Street een hoogtepunt toen  de intens verdrietige moeder van het slachtoffer, Marguerita Maloney, de rechtszaal verliet, haar handen in de lucht stak, “een ongeval”  schreeuwde en vervolgens op de grond neerzeeg ….

Door het schreeuwen van de moeder raakten de gemoederen verder verhit en begonnen de vader (David) en de jongste broer (Mandela) van I’Akobi te schreeuwen naar politieagenten die bij het gerechtsgebouw geposteerd waren.

“Ik heb foto's van het lichaam van mijn zoon gezien, hoe het is mishandeld, toegetakeld,”  zei ze.

“Ik roep de voorouders aan om alle daders aan te pakken… Dit is slechts een aards vonnis,” zei ze waarna ze nogmaals ineen zakte.

Omdat hij spanningen bespeurde tussen de Barbadiaanse Rastafari-gemeenschap en de politie, verzocht [en] de instructierechter de koninklijke politiemacht van Barbados dringend hier iets aan te doen:

“De Rastafari-gemeenschap schijnt veel spanningen, angst, wantrouwen en verdenkingen te koesteren, maar zij moet zelf  ook kritisch kijken naar aspecten van haar eigen optreden waaruit een bepaalde slachtoffermentaliteit spreekt en waarbij naar onrecht wordt gezocht waar dat niet bedoeld is,”  zei de instructierechter.

Ze had ook zware kritiek op de wijze waarop de politie Marguerita Maloney, de moeder van het slachtoffer, heeft behandeld door te zeggen dat de politie haar onjuiste informatie had gegeven en dat het optreden van de politie haar in verwarring kan hebben gebracht wat betreft de dood van haar zoon.

AfriKa CRY BLOOD maakte melding van de reactie van de commissaris van politie [en], die zei dat hij bereid was de Rastafari-gemeenschap te ontmoeten om hun zorgen aan te horen, maar ontkende dat de Barbadiaanse politie leden van welke religieuze of etnische groepering dan ook anders behandelde.

Het Barbados Free Press blog, dat meldde dat sommige Barbadiaanse politieagenten training hebben ontvangen van Chinese collega's [en] (in geweldstactieken, zo wordt beweerd), stelde de commissaris een vraag:

Informeer de goede burgers van Barbados of de politieagenten die betrokken waren bij de dood van I’Akobi Maloney (op de plaats van handeling of tijdens het daaropvolgende onderzoek) ooit training hebben ontvangen van China.

En AfriKa CRY BLOOD publiceerde een verklaring [en] van Maloney's broer Mandela waarin staat dat “de vraag hoe I’Akobi aan zijn eind is gekomen na ongeveer 10 maanden van deliberaties zowel binnen als buiten de rechtzaal nog steeds niet is beantwoord”:

Uiteindelijk faalde [de instructierechter] volledig in haar rol die eruit bestond de zorgen bij onze familie en het publiek te sussen. Van veel verkeerde informatie die door de politie is verspreid, wil ze onze familie graag doen geloven dat die het gevolg was van een communicatiestoornis…. De stappen van de coroner’s court moeten een robuuster onpartijdig fundament krijgen, wil deze een werkelijk onafhankelijke entiteit zijn.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.