Wereldwijd: Het licht uit voor een duurzame wereld

Afgelopen zaterdag werden de lichten bij het beroemdste monument van Brazilië, het beeld Cristo Redentor op de Corcovado, uitgedaan en het beeld keek uit over een Rio de Janeiro dat veel donkerder was dan anders. In ongeveer 100 andere Braziliaanse steden werden de lichten ook uitgedaan van 20.30 uur tot 21.30 uur, het Uur van de Aarde [en]. Het was de eerste keer dat het land deelnam aan deze wereldwijde actie om steun te tonen voor een duurzamere wereld.

6951622-3c2

Foto van Americo Verme/WWS Brazil

Net als Brunei [en] en veel andere landen deed Brazilië voor de eerste keer mee met het Uur van de Aarde. De reacties liepen uiteen van optimistische en steun betuigende tot kritische en cynische berichten. Guilherme Nascimento Valadares, van het blog Papo de Homem [pt], besteedde enige tijd aan het bijhouden van reacties op Twitter en telde meer dan 8.000 berichten in relatie tot relevante tags tussen 20.45 uur op zaterdag 29 maart en 6.00 uur op zondag 30 maart. Hij concludeert:

Fato peculiar. O mais críticos eram justamente os mais conectados, jovens, hypes, espertos. Me corrijam se estiver errado, mas tenho uma forte impressão de que o retrato da juventude produtiva brasileira de hoje – estou falando da turma que saiu da faculdade e já faz o seu $$$ – é um tremendo bundão, cético, hedonista, indolente, inseguro, maria-vai-com-as-outras.

Opvallend gegeven: de meeste kritiek kwam rechtstreeks van bijdehante, hypermoderne jongeren met de beste connecties. Vertel me alsjeblieft dat ik het mis heb, maar ik heb de indruk dat dit het beeld is van de huidige Braziliaanse actieve jeugd – ik heb het over die types die van de universiteit komen, die de $$$ op de bankrekening hebben, die ongelooflijke klootzakken en sceptische, hedonistische, luie, onzekere kuddedieren zijn.

Onder de mensen die het licht uitdraaiden waren veel Flickr-gebruikers die als tijdverdrijf foto's namen. Hier onder staat een selectie van foto's uit Brazilië, India, Maleisië, Australië, Singapore en Chili die zijn geüpload onder licentie van Creative Commons:

3393393277_dda7b4949e

Foto van Alexandre E Silva's – Brazilië

“Transmitindo a Hora do Planeta ao vivo pelo Ustream.”

“Livebeelden van het Uur van de Aarde via Ustream”

3393791445_7552075b13
Het Uur van de Aarde in Bangalore, India – Foto van Earth Hour Global. Voor een plaatselijke blogger, die ons eraan hielp herinneren dat het land dagelijks te maken heeft met een chronisch energietekort, was het meedoen aan het Uur van de Aarde een symbool van dwaasheid. View of My World [en] zegt:

Bangalore, en grote delen van India, doen nu al jaren aan het uur van de aarde / de dag van de aarde / de nacht van de aarde. Vanochtend nog had ik tussen 9 en 11 uur thuis geen stroom.

3393294153_642a764c6c

Foto van Dani Pontes, Brazilië

“Nós participamos!!
E aproveitamos pra namorar a luz de velas!! rs”

“We hebben meegedaan! En maakten van de gelegenheid gebruik om te kussen en knuffelen bij kaarslicht”.


3392817669_9908bb91a4

Foto van Luciano Joaquim, Brazilië

3394914218_8e7293aa17

Geef de aarde een kans… foto van CW Ye- Maleisië

3396708164_1ae14ddd63

Foto van Max y Miliano, Chili

3410280101_c5841fde97

Foto van Mondayne. Sydney, Australië.

Het Uur van de Aarde was in Sydney zowel teleurstellend als zinloos. Ze hadden de lichten van het Opera House en de Harbour Bridge niet eens uitgedaan… er waren maar een paar lichten uit. Ik kan me niet voorstellen dat ze echt zo veel energie hebben bespaard.

3406157063_b99c59121e

Een zelfportret van Hsien-Ku, Australië.

3403226377_f12480b0c6

Foto van Nathan Hayag, Singapore

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.