Vrouwelijke activisten in Jemen krijgen een stem

yemeni-women
Jemenitische vrouwen bij een reservoir in Kawkaban in de buurt van de hoofdstad Sana'a. Foto van Raphaël Fauveau, gebruikt onder een Creative Commons-licentie.

De Republiek Jemen is een Arabisch land met meer dan 23 miljoen inwoners op het Arabisch Schiereiland in Zuidwest-Azië. Het is de enige republiek op het Arabisch Schiereiland (niet geregeerd door een erfelijke monarch) en het is een van de armste landen in de regio. De hoofdstad is Sana'a en de officiële taal is Arabisch. Jemen wordt vaak door de internationale media genegeerd en mensen weten weinig over het land. Met een internetverspreiding van minder dan 2% hebben we meestal geen toegang tot alternatieve standpunten van burgerjournalisten. Dit heeft ertoe geleid dat er veel stereotype opvattingen over Jemenieten bestaan.

Jemenieten genieten bijvoorbeeld enkele unieke vrijheden, zoals blogger Jalilah [en], een immigrant, schrijft:

Vrouwen zijn in Jemen niet wettelijk verplicht om een sluier te dragen, zoals in Saudi-Arabië. Veel jonge, opgeleide vrouwen dragen alleen een hoofddoek en bedekken hun gezicht niet en sommigen dragen helemaal geen hoofddoek. De vrouwen die dat wel doen, doen dit uit traditie, niet omdat het wettelijk verplicht is. [..]

Jemenitisch Arabisch wijkt nogal af van andere Arabische dialecten en de vrouwen spreken daarnaast hun eigen dialect. Ik hoorde later dat dit was om meer privacy te garanderen en te voorkomen dat de mannen verstaan wat ze zeggen!

De Jemenitische beroepsbevolking bestaat slechts voor 30 procent uit vrouwen en ongeveer 70 procent van de vrouwen in Jemen is analfabeet. De kloof tussen mannen en vrouwen voor wat betreft politieke empowerment en economische participatie is erg groot, maar het aantal analfabeten onder mannen is vrijwel gelijk. De lage status van vrouwen wordt veroorzaakt door verschillende sociale, religieuze en politieke factoren (bron [en]) en vrouwen hebben zelden toegang tot platforms waar ze hun mening kunnen laten horen.

Maar de Jemenitische vrouwen vechten terug. Zo gaan Jemenitische vrouwen de strijd aan [en] met de fundamentalisten om te bewijzen dat het gebruik van voorbehoedsmiddelen en gezinsplanning niet in strijd is met de Islam. Maar deze activiteiten zijn niet erg zichtbaar voor de wereld. Het is hoog tijd dat ze gebruik gaan maken van de kracht van internet om hun activisme te verspreiden en hun campagnes uit te breiden.

Ghaida-Al AbsiGhaida'a Al Absi [ar] wil de situatie veranderen met een microsubsidie van Rising Voices. Ze schrijft in haar blog [en]:

Mensenrechten worden in veel landen ter wereld geschonden, vooral in ontwikkelingslanden, maar er zijn veel mensen die dit niet pikken en die proberen om de hele wereld te laten weten wat er in hun land gebeurt. […] Maar… er zijn in Jemen verschillende gevallen van ernstige mensenrechtenschendingen waar de rest van de wereld niets van weet, omdat burgermaatschappelijke instellingen geen macht hebben en het hen aan kennis over de conservatieven ontbreekt.

In het projectvoorstel gaf Ghaida'a aan dat haar doel is om:

een training te ontwikkelen en te geven in Sana'a, de hoofdstad van Jemen. Het project zal zich richten op vrouwelijke politici en vrouwelijke mensenrechtenactivisten. Daarnaast is het belangrijkste doel van het project om deze vrouwen te helpen hun eigen meningen via internet te verspreiden. De training wordt elke maand gegeven en duurt vier dagen, twee uur per dag.

De beoogde doelgroep bestaat uit vrouwelijke activisten die actief zijn in de politiek of op het gebied van mensenrechten. De training biedt de doelgroep de mogelijkheid om internet te gebruiken om hun meningen te publiceren en hun activiteiten te documenteren en geeft hun een plek waar ze kunnen publiceren over de onderwerpen waar ze zich voor inzetten.

Laten we nader kennismaken met Ghaida'a. Ze werkt als WIT-programma-assistente voor de SOUL Organization for the Development of Women & Children [en]. Het WIT-programma (Women in Technology) heeft tot doel om vrouwen in de technologiebranche mondiger te maken. Ze doet ook vrijwilligerswerk voor de organisatie, zoals het voorbereiden van trainingen over verschillende onderwerpen voor de Jemenitische meisjes van het WIT Forum.

Ghaida'a
Ghaida'a aan het werk. Foto gebruikt met toestemming van Ghaida'a Al Absi.

Ze werkt ook als vrijwilliger voor de Yemeni Observatory for Human Rights [ar] en ze is de oprichtster en coördinator van het Hand in hand Initiative [ar], een forum van een groep jongeren die zich bezighouden met het bevorderen van bewustzijn en het opleiden van jongeren zodat ze een betere toekomst kunnen creëren door middel van onderwijs, informatie en het ontwikkelen van vaardigheden. Verder is ze lid van de MEPI Alumni [en].

Ghaida'a geeft les

We interviewden haar onlangs in Duitsland tijdens een conferentie over activisme via nieuwe media in het Midden-Oosten. In dit interview [en] stelt ze zichzelf voor en praat ze over de inhoud van de workshops, de uitdagingen die ze in het project zal tegenkomen en wat ze verwacht van de Rising Voices-gemeenschap.

De trainingen van dit project behandelen het gebruik van internet voor het publiceren over onderwerpen die van belang zijn voor activisten en worden door drie deskundigen (waaronder Ghaida'a) ontwikkeld met behulp van nieuwe media. De handleiding zal in het Arabisch zijn en wordt gepubliceerd als hand-outs die onder de doelgroep worden gedistribueerd.

De deelnemers leren hoe ze weblogs kunnen opzetten om hun activiteiten te documenteren, hun meningen te publiceren en een gemeenschap van activisten op te zetten.

We verheugen ons erop om de activititeiten van het project Empowerment of Women Activists in Media Techniques te volgen [en] en wensen hen veel succes.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.