De “gekleurde” demonstranten in Thailand

Rode hemden. Gele hemden. Blauwe hemden. Roze hemden. Witte hemden. Oranje hemden. Paarse hemden. Zwarte hemden. Tegenwoordig moet je in Thailand voorzichtig zijn met wat je draagt. Je politieke opvattingen worden bepaald door de kleur van je hemd. Een blogger geeft toeristen het advies om in Thailand een bloemetjeshemd te dragen om te voorkomen dat ze met één van de politieke machten hier worden geïdentificeerd.

De twee belangrijkste strijdende partijen zijn de Gele Hemden en de Rode Hemden. De Gele Hemden behoren tot de People’s Alliance for Democracy [en]. De Rode Hemden zijn aanhangers van het United Front for Democracy against Dictatorship. De Gele Hemden zijn tegenstanders van voormalig minister-president Thaksin Shinawatra die werd afgezet tijdens de staatsgreep in 2006. De meeste Rode Hemden zijn aanhangers van Thaksin.

De Gele Hemden hebben de kleur geel als hun protestkleur gekozen als eerbetoon aan koning Bhumibol Adulyadej, de meest vereerde persoon in Thailand vandaag de dag. Maar dat wil niet zeggen dat de Rode Hemden tegen de koning zijn. Het betekent ook niet dat ze links zijn. Ze hebben de kleur rood alleen gekozen om zich te onderscheiden van de Gele Hemden.

De Gele Hemden beschuldigden vorig jaar twee minister-presidenten ervan dat ze marionetten van Thaksin waren. Om veranderingen in de regering af te dwingen, organiseerden de Gele Hemden afgelopen augustus provocerende straatprotesten [en]. Ze bezetten het regeringsgebouw een paar maanden lang. Afgelopen december blokkeerden ze de vliegvelden van Bangkok [en], waardoor het verkeer in het land stil kwam te liggen. De Gele Hemden beëindigden hun demonstraties toen er een gerechtelijke bevel [en] werd uitgevaardigd dat medestanders van Thaksin verbood om zich opnieuw kandidaat te stellen voor publieke functies. (Zie de speciale Global Voices-pagina over de protesten [en] van de Gele Hemden.)

Een paar dagen nadat de Gele Hemden de overwinning hadden uitgeroepen, begonnen de Rode Hemden met het organiseren [en] van hun eigen straatprotesten. Een paar weken geleden bezetten ook zij het regeringsgebouw. Ze wisten tienduizenden [en] demonstranten op de been te brengen in Bangkok. Ze kregen steun van taxichauffeurs [en] die met hun auto's het verkeer blokkeerden bij Victory Monument, een druk kruispunt in Bangkok. Het lukte de Rode Hemden om de ASEAN-top in Pattaya te laten afgelasten [en], wat de zittende minister-president Abhisit Vejjajiva in verlegenheid bracht. In Bangkok heerst nu de noodtoestand, maar de Rode Hemden zijn opstandig [en].

Rode Hemden tonen wapens die ze hebben buitgemaakt op soldaten. Foto van de Flickr-pagina van arjin j

Rode Hemden tonen wapens die ze hebben buitgemaakt op soldaten. Foto van de Flickr-pagina van arjin j

Jonny Foreigner beschrijft de overeenkomsten tussen de Gele en Rode Hemden [en]:

De Gele Hemden hebben hun zin gekregen door chaos te creëren en de nationale luchthaven te sluiten, waarna de Rode Hemden (die voor een groot deel uit mensen van buiten Bangkok bestaan) dit teken oppikten en zich op het centrum van de hoofdstad richtten – ze sloten straten af en zorgden voor enorm veel overlast in de stad.

Wie zijn de Rode Hemden? Wat willen ze? De Gele Hemden beschrijven hen als domme aanhangers van Thaksin. Siam Report las een rapport waarin dit stereotype wordt tegengesproken [en]:

Er duiken ook steeds meer geruchten op dat veel Rode Hemden welgesteld zijn, een eigen auto hebben en in of rond de hoofdstad wonen. Ze eisen een echte democratie en het uitroeien van de niet gekozen elementen die het politieke proces vaak in de weg staan. Ze zijn echter niet geïnteresseerd in de terugkeer van Thaksin en zweren geen trouw aan hem. De Rode Hemden kunnen niet langer worden uitgescholden voor en belachelijk gemaakt als een monoliet van “arme, ongeschoolde Thaksin-slaven”, zoals eerder de norm was in bepaalde media.

De Gele Hemden zijn op dit moment niet actief. Maar de Rode Hemden komen tegenover een andere groep “gekleurde” demonstranten te staan: de Blauwe Hemden.

De Blauwe Hemden doken op toen de Rode Hemden de regering serieus begonnen uit te dagen. Eerst zeiden ze dat ze alleen openbare voorzieningen wilden beschermen [en], zoals het vliegveld. Maar de Rode Hemden begonnen hen er al snel van te beschuldigen dat ze misdadigers waren die door de regering waren ingehuurd. Nirmal Ghosh schrijft over de confrontatie tussen de Blauwe Hemden en Rode Hemden [en] die mogelijk licht werpt op de echte leiders van de Blauwe Hemden.

In de vroege ochtend trokken ze (de Rode Hemden) de heuvel naar het Royal Cliff Resort op, de locatie van de top, maar ze stuitten op een paar honderd proregeringsmilities die goed waren georganiseerd en nieuwe donkerblauwe t-shirts droegen, bedrukt met de tekst ‘Protect the Institution’ – waarbij met het instituut de monarchie wordt bedoeld.

Alle Blauwe Hemden waren gewapend met stokken, knuppels en ijzeren staven.

De confrontaties vonden op twee verschillende locaties plaats, in beide gevallen met ongeveer 1.000 Rode Hemden tegen zo'n 150 Blauwe Hemden. De mannen in het blauw hadden foto's van de koning en de koningin bij zich.

De mannen in de blauwe hemden – duidelijk een militie – zochten in feite beschutting achter het leger en de legerofficieren deden geen poging hen te ontwapenen.

Volgens twee bronnen waren de Blauwe Hemden georganiseerd door de burgemeester van Pattaya, de zoon van ‘Kamnan Poh’ – een controversiële leider in de provincie.

Hoe reageren Thaise inwoners die niet direct bij de politieke crisis betrokken zijn? Toen de Rode Hemden de locatie van de ASEAN-top in Pattaya verlieten, begon een groep mensen in zwarte hemden [en] stenen naar hen te gooien. Wie zijn zij?

Sommigen gaan op de demonstranten af. In deze video is te zien hoe sommige Rode Hemden door boze voetgangers werden weggejaagd:

Misschien kan de beslissing van veel Thais om “neutrale” kleuren te dragen ook als een politiek statement worden gezien. De andere “gekleurde” hemden in Thailand op Twitter:

sajal: Nee.. dan word je door beide partijen aangevallen… RT @jamiemonk: vanaf nu draag ik oranje hemden.

stickmanbkk: Rode hemden, gele hemden. Ik draag mijn witte hemd!

thaicam: Een vriend zegt: misschien moeten we rood en geel combineren en Paarse Hemden maken die zich achter het land scharen in plaats van achter hun eigen ideologie.

bangkokpastor: Gele hemden, rode hemden en nu blauwe hemden? Nog even en je kunt je nog niet eens meer neutraal kleden.

Tbarrett: Ik maak me zorgen over de demonstraties hier in Bangkok morgen. Rode Hemden! Gele Hemden! Wie wint de prijs voor de Grootste Idioot?

gregkjorgensen: Grappig hoe rode EN gele hemden om democratie schreeuwen, maar niet bereid zijn om verkiezingsresultaten te accepteren die hen niet bevallen.

PT789: Eerst namen de Gele Hemden de stad over, nu zijn het de Rode Hemden… wanneer komt er een einde aan dit ‘politieke pingpongspel’

Er is nog een andere mogelijkheid voor de Thais: roze. De Roze Hemden willen een politieke formatie op basis van liefde. Popartieste Jintara heeft een videoclip gemaakt voor het nummer ‘Mop see chom-poo’ waarin de leer van de Roze Hemden wordt gepredikt.

Shameless Mack adviseert toeristen in Thailand om alleen bloemetjeshemden [en] te dragen:

De situatie wordt inderdaad steeds onvoorspelbaarder. De Rode Hemden kunnen hun groepen van de ene locatie naar de andere verplaatsen. De Gele Hemden – die afgelopen november/december de luchthaven hebben bezet – hebben zich niet meer laten zien, maar het opduiken van de Blauwe Hemden kan geen goed teken zijn. Het is nog zorgwekkender dat de Blauwe Hemden bij hun allereerste optreden geweld uitlokten.

Nog één ding: ga niet de straat op in een effen gekleurd t-shirt. Geel en rood staan al voor een politieke voorkeur en donkerblauw is nu een derde groep. Wie weet welke andere kleuren morgen te “link” zijn om te dragen.

Wat je het beste kunt doen? Alleen bloemetjeshemden meenemen.

De verkleinde afbeelding is afkomstig van de Flickr-pagina van Y-Not

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.