Brazilië: Juridische uitspraken groeiende dreiging voor vrijheid online

Als we het hebben over vrijheid op het internet, dan is Brazilië volgens een door het Freedom House gepubliceerd speciaal rapport een vrij land. Het land heeft een totaalscore van 26 punten uit 100 [en] (hoe lager de score, hoe groter de vrijheid), wat aantoont dat het over het algemeen een open sfeer heeft met weinig overheidsobstakels met betrekking tot toegang (5 punten uit 25), weinig contentcontrole (8 punten uit 35 voor beperkingen op content) en weinig schendingen van de rechten van individuele gebruikers (13 punten uit 40).

Het grootste probleem in Brazilië, en volgens de bevindingen een toenemende dreiging, zijn juridische uitspraken die leiden tot censuur van content.  Samen met het Verenigd Koninkrijk en Turkije heeft het land te maken met een groot aantal schendingen van gebruikersrechten doordat er gedreigd wordt met vervolging wegens smaad en laster. In het rapport Freedom on the Net: A Global Assessment of Internet and Digital Media [en] staat: “Internetvrijheid wordt steeds meer ondermijnd door juridische pesterijen, onduidelijke filterprocedures en meer toezicht.” Hetzelfde rapport geeft het volgende statistische overzicht van digitaal Brazilië:

Brazilië in cijfers

Bevolking: 194 miljoen

Internetgebruikers/Marktpenetratie internet 2006: 32 miljoen / 17 procent

Internetgebruikers/Marktpenetratie internet 2008: 68 miljoen / 35 procent

Gebruikers mobiele telefoon/Marktpenetratie mobiele telefoon 2006: 100 miljoen

Gebruikers mobiele telefoon/Marktpenetratie mobiele telefoon 2008: 151 miljoen

Persvrijheid (2008) Score/Status: 42 / Gedeeltelijk vrij

Index digitale mogelijkheden (2006) Score: 65 uit 181

BNI per capita (KKP – koopkrachtpariteit): $9.400

Web 2.0 applicaties geblokkeerd: ja

Politieke content systematisch gefilterd: nee

Bloggers/Online journalisten gearresteerd: nee

Freedom on the Net: A Global Assessment of Internet and Digital Media [en] onderzocht 15 landen met het doel te kijken naar nieuwe tactieken die regeringen toepassen om het gebruik van internet en mobiele telefonie te controleren, zoals pogingen om content van blogs, website en sms'jes te controleren, reguleren en censureren.

Een groeiende dreiging

Hoewel vrijheid van meningsuiting een grondwettelijk rechts is, zijn er veel civiele en bestuurlijke aanklachten tegen bloggers geweest, vooral politici die rechtszaken beginnen. De laatste blogger die het slachtoffer is geworden van zo'n aanklacht is Juvêncio de Arruda, van de zeer populaire blog Quinta Emenda [pt], die een aantal berichten heeft moeten wissen [pt] op verzoek van een voormalig parlementsvertegenwoordiger van de deelstaat Pará, Luiz Afonso Sefer, tegen wie een onderzoek van een parlementaire onderzoekscommissie loopt in verband met pedofilie.

Volgens de uitspraak [pt] van rechter Teresinha Nunes Moura mag de blogger op zijn blog of via andere media geen zinnen publiceren die in verband kunnen worden gebracht met de betreffende politicus. Als Arruda zich daar niet aan houdt, moet hij een dagelijkse boete van 1.000 Braziliaanse real (ongeveer 345 euro) betalen. Collega-bloggers betogen dat blogs juist een belangrijke rol hebben gespeeld bij het aan het licht brengen van de beschuldigingen die hebben geleid tot het overheidsonderzoek naar pedofilie en zij zien de uitspraak als de meest recente demonstratie van censuur in Brazilië.

Hiroshi Bogéa [pt] wijst erop dat de blogger openbare informatie had besproken en dat hij dagelijks had gerapporteerd over het onderzoek. Hij zegt dat deze rechtszaak aantoont dat de autoriteiten er niet gelukkig mee zijn dat mensen vrijheid van informatie hebben:

Mais uma razão pra se aceitar a máxima que circula em Belém dando conta de que a força da família Seffer é capaz de tudo.

Nog een reden om te geloven in het gerucht dat de ronde doet in Belém [de hoofdstad van Pará] waarin wordt gezegd dat de familie Seffer alles kan doen [wat ze wil].

Franssinete Florenzano [pt], die het onderzoek van dichtbij volgt, kan niet geloven hoe snel de blogger werd berecht, aangezien de Braziliaanse justitie berucht is om zijn traagheid om actie te ondernemen. De aanklacht werd ingediend op de vooravond van een landelijke vrije dag en de dagvaarding was op de volgende werkdag gereed. Ze wijst erop dat het rechtssysteem er snel bij was om de blogger te straffen die informatie openbaar heeft gemaakt, terwijl de man die in het onderzoek wordt beschuldigd vrij rondloopt:

Tal celeridade seria louvável se tratasse, por exemplo, de proteger uma criancinha estuprada anos a fio, explorada como mão-de-obra escrava, privada de viver em família, excluída do convívio saudável com outras de sua idade, aniquilada em seus sonhos infantis, destruída em sua integridade física, psicológica e moral.

Deze snelheid zou welkom zijn als het, bijvoorbeeld, ging om het beschermen van een meisje dat jarenlang verkracht werd, uitgebuit werd om te werken als slaaf, dat geen gezinsleven kende, werd buitengesloten van een gezond leven met andere kinderen van haar leeftijd, haar kinderdromen verwoest, haar lichamelijke, psychologische en morele integriteit vernietigd.

Lafayette [pt] zou willen dat het Braziliaanse recht altijd zo snel was:

REZO, TODOS OS DIAS, SANTOS OU NÃO, PARA QUE A JUSTIÇA FUNCIONE ASSIM PARA TODOS, POBRES OU RICOS !!!

Ik bid elke dag, vakantie of niet, dat het recht voor iedereen zo goed werkt, voor de armen en voor de rijken!

De blogger op Blog do CJK [pt] zegt over hetzelfde onderwerp dat het hem niet zou verbazen als het onderzoek naar pedofilie nergens toe leidt:

Não se duvide, ao final de todo este processo, o único condenado pela Justiça pode ser o blogueiro.

Wees niet verbaasd als aan het eind van het onderzoek de blogger de enige is die door justitie is veroordeeld.

José Carlos Lima [pt] benadrukt de belangrijke rol die bloggers in de deelstaat Pará hebben gespeeld:

Muita coisa que hoje virou notícia no Pará, incluindo a CPI da Pedofilia, rodou primeiro no mundo dos blogueiros, cujo símbolo de todos nós é o Quinta e seu condutor Juvêncio Arruda. Nosso desagravo e solidariedade.

Veel zaken die in Pará op de voorpagina van de krant terecht zijn gekomen, zoals het pedofilie-onderzoek, verschijnen eerst in de blogwereld, met Quinta en blogger Juvêncio als symbool. Onze condoleances en solidariteit zijn met hen.

Alan Souza [pt] bevestigt dat deze manier om bloggers het zwijgen op te leggen een groeiende tendens is:

A moda infelizmente se alastra. O objetivo dos políticos é impedir que todos conheçam seus malfeitos. Por isso tentam censurar a livre opinião dos blogueiros…

De tendens heeft zich helaas uitgebreid. Het doel van deze politici is om te voorkomen dat mensen van hun misstappen op de hoogte worden gesteld. Daarom proberen ze de vrijheid van meningsuiting van bloggers te censureren…

Een groeiende tendens

Er is vaak, bijna op maandelijkse basis, nieuws over blogs die gesloten zijn, over bloggers die berichten hebben moeten verwijderen of bedreigingen hebben ontvangen. Afgelopen jaar in oktober moest politieman Flit Paralisante zonder duidelijke redenen zijn blog, een goede bron voor politienieuws, wissen. Volgens Rodrigo Viana [pt] wordt er gedacht dat de gouverneur van São Paulo, José Serra, iets te maken had met het besluit:

Mas, qual a justificativa para tirar o “blog” do ar?
Cometeu crime? É proibido delegado escrever na internet?

O mais estranho é que na sexta-feira ainda, poucas horas depois do despacho do juiz, gente da Secretaria de Segurança Pública de São Paulo ligou para as redações “avisando”: olha o blog do delegado saiu do ar.

Por que tanta diligência, tanta pressa em dar a notícia? Esse é papel de Secretaria de Segurança?
A decisão do juiz foi dada sob encomenda para o governo Serra? Por isso, a secretaria estava comemorando?

Maar op welke gronden werd de “blog” uit de lucht gehaald?
Heeft hij een misdaad begaan? Is het verboden voor een korpschef om op het internet te schrijven?

Het vreemdste is dat de mensen van het bureau voor openbare veiligheid in São Paulo nog op vrijdag, slechts enkele uren nadat de dagvaarding was afgegeven, de nieuwsmedia belden om hun te “informeren”: kijk, de blog van de korpschef is uit de lucht gehaald.

Waarom vinden ze het zo belangrijk en haasten ze zich om het nieuws naar buiten te brengen? Is dit de rol van het veiligheidsbureau?
Was de uitspraak van de rechter een order vanuit de regering Serra? En was het bureau daarom een feestje aan het vieren?

Korpschef Roberto Conde Guerra gaf niet op en ging een nieuwe blog bijhouden op een ander platform [pt], wat een gemakkelijke manier is om het vervolgingssysteem te slim af te zijn. In de meeste gevallen hebben de getroffen bloggers echter geen financiële middelen om de rechtskosten te betalen en ze besluiten om dan maar te stoppen met bloggen. Meme de Carbono [pt] analyseert de zaken van enkele bloggers die de prijs betaalden voor het online klagen over diensten waar ze voor hadden betaald en waar ze niet blij mee waren: volgens de Braziliaanse wet kunnen klanten die online klagen blijkbaar worden aangeklaagd voor pijn, smart, smaad en laster, zelfs als de klacht gebaseerd is op werkelijke feiten, met naam en toenaam:

A justiça está sendo usada como um manto de invisibilidade que protege maus profissionais assim como o Um Anel de Tolkien protegia e corrompia quem o usasse: a invisibilidade corrompe mais do que o poder.

Todo ser humano deve ter direito de reclamar quando se sentir mal atendido, deve ter o direito de alertar os outros (e não só os amigos) de riscos que eles correm. (…)

A mídia tradicional tem recursos e advogados para defender seus direitos, mas os cidadãos ficam acuados sem possibilidade de defesa caso não disponham de recursos o que, infelizmente, é comum. O caso do post reproduzido a seguir é justamente esse: a blogueira perdeu pois não podia pagar os custos para recorrer contra a decisão em primeira instância.

Het rechtssysteem wordt gebruikt als mantel der onzichtbaarheid die slechterikken beschermt op dezelfde wijze als de ring van Tolkien iedereen die hem droeg beschermde en aantastte: de onzichtbaarheid tast meer aan dan alleen de macht.

Ieder mens zou het recht moeten hebben om te klagen wanneer hij het gevoel heeft dat een dienst slecht is uitgevoerd, ze zouden het recht moeten hebben anderen (en niet alleen hun vrienden) te waarschuwen voor de risico's die ze lopen. (…)

De traditionele media hebben middelen en advocaten om hun rechten te verdedigen, maar burgers worden in de hoek gedreven en kunnen zich niet verdedigen als ze geen middelen hebben, wat helaas vaak voorkomt. De zaak van het bericht hieronder geeft precies dat weer: de blogger verloor omdat ze de kosten om in beroep te gaan tegen de uitspraak niet kon betalen.

Het kan ook gebeuren dat ze in de rechtbank moeten verschijnen en bewijzen dat ze niets verkeerd hebben gedaan. In Rio Grande do Sul heeft de blog A Nova Corja delen van de berichten moeten verwijderen [pt] en nu hebben de betreffende bloggers te maken met hun tweede rechtszaak in een jaar vanwege een bericht dat ze in juni 2008 [pt] hebben geschreven. De eerste keer wonnen ze de zaak [pt] omdat de aanklacht werd verworpen op grond van absurditeit. Ze verwachten nu dat er aanklachten, die op hetzelfde bericht zijn gebaseerd, tegen de anderen ingediend zullen worden:

As pessoas precisam aprender, de uma vez por todas, que entrar na Justiça não é forma de ganhar a vida. Hoje em dia, qualquer coisa é “dano moral, calúnia, difamação”. Parem com isso. Considerem trabalhar.

Mensen moeten voor eens en voor altijd leren dat een aanklacht indienen geen manier is om je geld te verdienen. Tegenwoordig is alles “pijn, smart, smaad, laster.” Hou ermee op. Zoek een baan.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.