Nog een Iraanse blogger in de cel: Hesam Firouzi

hesamfirooziHesam Firouzi, de arts en blogger die in de gevangenis zit, was degene die onlangs via zijn advocaat de dood van blogger Omid Reza Mir Sayafi in de Evin-gevangenis in Teheran meldde. Hij zei dat hij er bij de gevangenisautoriteiten op had aangedrongen om de stervende gevangene naar een ziekenhuis over te brengen, maar dit werd geweigerd.

Volgens Human Rights Watch [en] is Hesam Firouzi al sinds lange tijd een gewaardeerde arts van politieke gevangenen zoals Ahmad Batebi, Akbar Gangi, Ayatollah Burujirdi, AbolFazl Jahandar, wijlen Akbar Mohammadi en vele anderen.

Volgens de 6de Afdeling van de Revolutionaire Rechtbank in Iran heeft hij zich onder andere schuldig gemaakt aan activiteiten die in strijd zijn met de nationale veiligheid, provocatie van de publieke opinie, het verspreiden van onwaarheden en het bieden van onderdak en medische behandeling aan politieke gevangenen.

Firouzi zit een gevangenisstraf van vijftien maanden uit. Zijn laatste weblogartikel publiceerde [fa] hij vlak voordat hij naar de gevangenis werd gestuurd. Hij schreef dat hij op vrijheid voor Iran hoopte en hij publiceerde een foto van zijn dochter.

Ava, de 7-jarige dochter van Hesam Firouzi, schreef [fa] het volgende gedicht voor de mensen die haar vader gevangen hebben genomen:

“Wij willen de echte wereld. Dit is niet onze echte wereld, want er zijn veel conflicten in deze wereld. Het is nu 5 uur, weg met marteling. Dit gedicht is voor de ondervragers van mijn vader, want ik wil niet dat ze hem nog een keer arresteren.”

Behzad Mehrani, blogger en mensenrechtenactivist, publiceerde [fa] op zijn eigen weblog een brief aan Ava:

شاید در مدرسه به تو بیاموزند که زندان جای انسان های خطا کار است. به تو دروغ نگفته اند اما همه ی حقیقت را نیز نگفته اند. پدرت زندانی است چون انسانی شرافتمند است،

Misschien leren ze je op school dat de gevangenis een plek is voor mensen die iets verkeerd hebben gedaan. Ze hebben niet tegen je gelogen, maar ze hebben ook niet de waarheid verteld. Je vader zit gevangen omdat hij een eervol man is.

Er is een petitie gestart [en] om Firouzi te steunen. Veel bloggers, mensenrechtenactivisten en studentenorganisaties hebben al getekend.

Meer dan twee jaar geleden werd Firouzi ongeveer drie werken gevangen gehouden [en]. Hij werd er toen van beschuldigd dat hij onderdak verleende aan een ontsnapte politieke gevangene en dat hij interviews had gegeven aan buitenlandse media.

Na zijn vrijlating schreef [en] hij op zijn weblog in een open brief aan de regeringsautoriteiten over zijn ervaringen in de gevangenis. Hij schreef dat hij op een bepaald moment met 19 tot 20 andere gevangenen in een cel van 15 tot 20 vierkante meter zat. Hij zei dat het in sommige delen van de gevangenis eenvoudig is om drugs te kopen, vooral crack.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.