Myanmar: Intrekking van papiergeld in 1987

De blogger Niknayman [mya] had een blogpost geschreven over de intrekking in 1987 van pas vervangen papiergeld, zoals dat van “25 kyat”, “35 kyat” en “75 kyat”, wat later de aanleiding was voor de demonstraties van 1988 [en].

Op 5 september 1987, onder het regime van generaal Ne Win, tekende U [de heer] Sein Lwin, de secretaris van de Birmese Raad van de Unie, een order waarmee de door de Bank van de Unie van Myanmar uitgegeven biljetten van 25 kyat, 35 kyat en 75 kyat, uit de roulatie werden genomen.

Niknayman [mya] schreef:

Die vijfde september was een zaterdag. Toen de Birmese radio de intrekking van de briefjes aankondigde, was het 11.00 uur. Omdat het zaterdag was, waren er mensen op straat, onderweg naar vrienden of naar de winkels, en de mensen die zich snel klaarmaakten om op pad te gaan, bleven stokstijf staan toen het nieuws op de radio was. Binnen een paar uur was iedereen gestopt met wat hij deed. De straten raakten leeg en het was alsof er een vreselijke ramp was gebeurd.

Na het intrekken van dat papiergeld, werden er nieuwe biljetten van 45 kyat en 90 kyat uitgegeven. Maar de regering nam geen enkel initiatief om de niet meer geldig zijnde biljetten om te wisselen.

De nieuwe briefjes (45 kyat en 90 kyat) waren deelbaar door 9, en 9 was het geluksgetal van generaal Ne Win. Bovendien stonden nu de afbeeldingen van Sayar San en Thakhin Phoe Hla Gyi (twee Birmese revolutionairen uit het koloniale tijdperk) op de briefjes, in plaats van generaal Aung San (wiens afbeelding op alle drie de verdwenen briefjes stond).

currencyDe Birmese kyat. Foto van de Flickr-pagina van shnnn

Niknayman [mya] schreef over de netelige situatie van het volk en de burgers:

De arme burgers, de middenklasse, overheidsmedewerkers en privébedrijven leden een groot verlies door het verdwijnen van dit papiergeld, terwijl de mensen en de families die nauw verwant waren aan de regering en de families van de ministeries, hiervan in het geheim op de hoogte waren gebracht, zodat ze alvast hun contanten konden inwisselen voor goud en juwelen, en ook alvast rijst, bakolie en keukenmateriaal konden kopen en opslaan. Alleen de gewone burgers van het land moesten lijden onder de effecten van het verdwijnen van deze valuta.

Jonge studenten die vanuit alle hoeken van het land (naar Yangon) kwamen, en in slaapzalen verbleven, zagen de financiële hulp van hun ouders stopgezet en konden nog maar moeilijk hun lesgeld en onderhoud betalen. Het volledig intrekken van het papiergeld zonder enige plausibele verklaring was alsof het volk werd beroofd en veroorzaakte veel problemen voor de bevolking, en met name voor de studenten. Daarom waren de mensen, en vooral de studenten, zeer ontevreden over de regering van generaal Ne Win, en deden ze van harte mee aan de Revolutie van 1988.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.