Israël: Warm welkom voor koufront

De sneeuw en ijzige regenbuien die de kou dit weekend in Israël brachten, kregen een warm welkom van de inwoners. Nu het regenseizoen op zijn einde loopt, vrezen veel mensen dat de weinige neerslag [en] van dit jaar tot een gevaarlijk droge zomer zal leiden.

Rain at the Western Wall (credited to Flash 90 at the Green Prophet)

Regen bij de Klaagmuur (foto van Flash 90 op The Green Prophet)

Ilana Teitelbaum van The Green Prophet schrijft [en]:

“Hoewel we huiveren bij het geluid van de regen die tegen de ruiten roffelt, prevelen we tegelijkertijd gespannen ‘Het is niet genoeg. Het is niet genoeg.'”

Op de blog The Muqata juicht [en] Litvshe:

Snow in Beit El (credited to Yishai Fleisher)

Sneeuw in Beit-El (foto van Yishai Fleisher)

Eindelijk! De sneeuw is naar Beit-El gekomen!!! Na maanden wachten laat de winter zich eindelijk zien.

Op Kumah heeft Yishai Fleisher ook foto's gezet van sneeuw in het Heilige Land, bijvoorbeeld dit sneeuwdecor in de heuvels van Beit-El.

Op Checkpoint Jerusalem meldt [en] Dion Nissenbaum dat het Israelische topmodel Bar Rafaeli pas geleden door het waterschap is verkozen om het publiek voor te lichten over waterbeheer. Rafaeli zal net als andere beroemdheden een poging gaan doen om de aandacht van het land op de crisis te vestigen.

Op What War Zone??? doet Benji Lovitt, de topkomiek van de Israëlische blogwereld, een duit in het zakje. Toen tijdens de verkiezingen de website van de politieke partij Kadima gehackt bleek te zijn grapte [en] Lovitt:

Kadima Site Hacked (credited to Benji Lovitt)

Site van Kadima gehackt (met dank aan Benji Lovitt)

Wat is dat met die gewapende gozer? Om eerlijk te zijn heb ik geen idee wat hij met dat geweer doet, dus ik kan hem geen terrorist noemen. Misschien is het een waterpistool en dat zou gezien de vreselijke droogte pas ECHT een misdaad zijn.

Matt Beynon Rees daarentegen maakt zich ernstige zorgen over de geopolitieke gevolgen van het dreigende watertekort. Rees wijst erop dat regionale watertekorten een bedreiging vormen voor het delicate evenwicht in de veiligheid van Israël en zijn buren. Het waterzuiveringssysteem van Gaza is nauwelijks operationeel als gevolg van de zware schade die het afgelopen winter heeft opgelopen tijdens Operatie Cast Lead. Ten noorden van Israël begint Syrië aan zijn vijfde jaar met onvoldoende neerslag. Beide landen zoeken wanhopig internationale hulp om zich te kunnen voorbereiden op de lange, droge zomer die in het verschiet ligt. Rees zegt [en]:

Het is het jongste dramatische hoofdstuk in wat de echte crisis van het Midden-Oosten genoemd zou kunnen worden – het chronische watertekort dat een groot deel van de Levant teistert… Wetenschappers waarschuwen al jarenlang dat een oorlog in het Midden-Oosten op een dag over water zal gaan in plaats van over land… Misschien is het gewoon nooit de bedoeling geweest dat woestijnen zouden bloeien.

Aanbevolen leesmateriaal–

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.