Egyptische meisjes (en moslimmeisjes) tussen twee vuren

Egyptische vrouwen worden heen en weer geslingerd tussen wie ze zijn en wie ze zouden moeten zijn; ze moeten de verwachtingen waarmaken van hun ouders, familie, collega's en, later, hun echtgenoot en kinderen. Sommige vrouwen hebben, in hun pogingen om aan deze verwachtingen te voldoen, het gevoel dat ze het contact verliezen met wie ze echt zijn en met de grote daden waartoe ze echt in staat zijn.

Scene and Heard [en] vroeg aan Egyptische mannen waarom ze liever niet met Egyptische/Arabische vrouwen trouwen:

Een van onze mannelijke auteurs die in Egypte is geboren en in het buitenland is opgegroeid en nog steeds in het buitenland woont, zei dat hij wel geprobeerd heeft relaties aan te gaan met Arabische meisjes, maar dat hij het gewoon te ingewikkeld vond. “Ze zijn gewoon te pittig… ik heb iemand nodig die rustig en beheerst is.” Hij zei ook dat hij, toen hij een Egyptische vriendin had, voortdurend rekening moest houden met drama en jaloezie… maar over zijn buitenlandse vriendin zei hij: “ze is heel relaxed en niet menafsena (rancuneus)”

Het onderwerp van meisjes die zich voordoen als keurige vrouwen kwam aan de orde:

Een andere man zei: “de meisjes in Egypte zijn tegenwoordig zo say3een (losbandig) en hoewel buitenlandse meisjes ook say3een kunnen zijn, weten zij niet beter… maar ONZE meisjes wel, zo zijn ze opgevoed. Bovendien overdrijven ze alles, zelfs het seya3a (losbandige imago)! En vervolgens doen ze net of ze onschuldig en mo7tarameen (keurig) zijn”

Ook cultuur en tradities vormen een afknapper:

Weer een ander zei: “Er is gewoon minder druk. We hoeven ons niet druk te maken dat haar vader of broer boos wordt omdat we haar nog niet ten huwelijk hebben gevraagd of dat de klasgenote van de dochter van de buurvrouw van haar tante ons ziet als ik haar in het openbaar kus en dit doorgeeft aan haar familie.”

In de rest van het artikel wordt het onderwerp verder besproken.

Het artikel Strike Two, You’re Out? [en] van The multi-cultural Muslimah's gaat over hoe vaak een vrouw een verloving of huwelijk kan beëindigen:

Voor degenen onder ons die in het westen zijn geboren (of opgegroeid) is dit absoluut geen probleem. Het is natuurlijk pijnlijk en hartverscheurend, maar we trekken onze wenkbrauwen er niet over op. Ik bedoel maar, wie kent er niet iemand die al drie of zelfs vier keer gescheiden is? Daarna wordt het allemaal wat moeilijker, je snapt wel wat ik bedoel.

Maar in Egypte is het een heel ander verhaal: twee fouten en je ligt eruit. Dit geldt vooral voor vrouwen, die altijd de schuld krijgen, zelfs in de meest seksistische situaties. Als je man op zoek gaat naar een tweede vrouw is dat nota bene JOUW schuld, want je hebt hem niet genoeg sex gegeven/je niet genoeg opgetut/niet naar zijn favoriete televisieprogramma's gekeken/vul zelf maar een totaal onnozele en belachelijke reden in.

Ik kan een ellenlange tirade afsteken over hoe vrouwen hier in bijna elke situatie aan het kortste eind trekken, maar ik zal me tot dit onderwerp beperken.

Zie je hoe krom deze denkwijze is? Kan iemand van ons zich dit voorstellen? Ik bedoel, voor een praktiserende moslim komt een verloving nog het dichtste bij een afspraakje. Wat als wij na onze tweede vriend(in) zouden worden gestigmatiseerd? Mannen hebben het iets makkelijker, maar als mannen de ene na de andere verloving aangaan, valt dat op, in ieder geval bij de vrouw met wie hij zich daarna wil verloven.

Nadat ze in detail is getreden over haar twee Egyptische vrienden concludeert ze:

Zelfs bij honkbal mag je het in ieder geval drie keer proberen.

Ethar El Katatney maakt zich meer zorgen over het imago van de moslimvrouw; in haar bespreking [en] van de Marokkaanse film Amours Voilées schreef ze:

Er is een nieuwe Marokkaanse film die op het eerste gezicht lijkt te gaan over sex voor het huwelijk in Marokko. Daarvan zijn er tegenwoordig dertien in een dozijn, maar deze film doet idioot veel stof opwaaien. Waarom?

Ik geef je een hint: de Franse naam van de film is Amours Voilées [fr], wat Gesluierde liefde betekent, en de Arabische naam is Hijab al-hob, wat De sluier van de liefde betekent.

Voilà! We hebben bewezen wat inmiddels een feit is: zet ergens het woord ‘sluier’ bij en je staat meteen in de schijnwerpers [en].

Ze voegde ook links naar de trailer en de muziek toe:

Hier zijn de teaser, de trailer en een videoclip van een van de nummers uit de film. (Deze laatste geeft de beste indruk van de film, voor de trailers geldt dit minder.)

Ethar geeft duidelijk aan:

Het zou onnozel zijn om te zeggen dat deze film gaat over de rol van de sluier in de Marokkaanse maatschappij. De sluier speelt inderdaad een rol in de film, maar het verhaal gaat meer over het conflict waar Marokkaanse vrouwen—en Arabische vrouwen in het algemeen—in de moderne wereld mee worden geconfronteerd. Het is de strijd die deze vrouwen moeten leveren om de principes die ze in hun jeugd hebben leren koesteren in overeenstemming te brengen met hun gedrag in hun latere leven, en in meer algemene zin hoe ze omgaan met de verschillen tussen wat hun cultuur en wat hun godsdienst voorschrijft.

Sobia en Krista [en] dringen er bij de media op aan om moslimvrouwen wat minder hard aan te pakken als ze over hen schrijven:

Regel 1: Ga er niet automatisch van uit dat moslimvrouwen moeten worden gered of dat jij weet hoe je ze moet redden.
Regel 2: Vraag moslimvrouwen hoe hun leven eruitziet in plaats van ervan uit te gaan dat je weet hoe het is.
Regel 3: Let op met wie je over de islam en/of moslimvrouwen praat.
Regel 4: Ga ervan uit dat moslims op dezelfde manier als ieder ander met hun geloof omgaan. Niet alles wat een moslim doet heeft met de islam te maken.
Regel 5: Ga ervan uit dat “DE moslimcultuur” niet bestaat. Moslims komen uit allerlei verschillende culturen en cultuur is dynamisch: het verandert voortdurend.
Regel 6: Creëer geen tweedeling tussen “moslim” en “Canadees” (of “Amerikaans”, “Brits”, enzovoort) of tussen “moslim” en “westers”.
Regel 7: Overdrijf niet! Denk aan je taalgebruik.
Regel 8: Neem verantwoordelijkheid voor de gevolgen van wat je schrijft.
Regel 9: Blijf van de hoofddoek af.

Wandering Scarab [en] maakt de ruimte tussen de twee vuren nog krapper door een ander aspect van de Arabische cultuur te beschrijven:

Slachtoffers van seksuele misdrijven worden vaak door hun mannelijke familieleden gemeden. Veel vrouwen krijgen te horen dat “het hun eigen schuld is omdat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren” of “dat ze het zelf hebben uitgelokt door hun onfatsoenlijke kleding”.

De verschoppelingen van de Egyptische maatschappij – de oude vrijsters [en] – laten hun stem horen in een poging om het beeld dat de maatschappij van hen heeft te veranderen terwijl mannen volmaakte maagdelijkheid [en] eisen; Fantasia schreef:

In een maatschappij als de onze is gewoon maagd zijn niet goed genoeg… elke man is op zoek naar de volmaakte maagd als partner. Laat ik maar even uitleggen wat dat betekent.

Een volmaakte maagd is het type meisje dat nog nooit is aangeraakt, nog nooit verliefd is geweest en nog nooit een relatie heeft gehad. Dit is niet hetzelfde als de gewone “maagd”… Want dat het meisje een maagd moet zijn in de biologische zin van het woord is vanzelfsprekend! Ze moet bloeden tijdens haar huwelijksnacht. Dat staat buiten kijf. De volmaakte maagd gaat een stap verder dan haar maagdenvlies… Haar echtgenoot moet de eerste man in haar leven zijn. Nog beter is als ze hem vertelt dat hij de prins van haar dromen is… en ze doet het helemaal perfect als ze hem ervan weet te overtuigen dat zijn geest haar altijd in haar dromen bezocht… een veel voorkomend oerbeeld geïnspireerd door sommige Egyptische filmklassiekers. Laten we aannemen dat onze man (denkt dat hij) is geslaagd in zijn missie en zijn volmaakte maagd, half mens en half engel, heeft gevonden. Is de nachtmerrie nu eindelijk voorbij? Ha, dat dacht je!

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.