Dominicaanse Republiek: Verslagen door Nederland op World Baseball Classic

De tweede editie van de World Baseball Classic [en] wordt momenteel op vier verschillende locaties in de wereld gespeeld. Aan dit internationale honkbaltoernooi doen spelers mee uit de Amerikaanse Major League, afkomstig uit traditionele honkbalgrootmachten als de Verenigde Staten, Cuba en de Dominicaanse Republiek. Het team van de Dominicaanse Republiek [en], dat voor een groot deel uit All-Star professionals bestaat, was dit jaar een van de favorieten voor de titel.

Foto van de Dominicaanse slagman David Ortiz, gemaakt door James W Carras en met toestemming gebruikt. http://www.flickr.com/photos/rsnlaud/

Foto van de Dominicaanse slagman David Ortiz, gemaakt door James W Carras en met toestemming gebruikt. http://www.flickr.com/photos/rsnlaud/

Aan het toernooi doen ook landen mee die nauwelijks een traditie hebben in deze sport, zoals Nederland. Het team, waarin honkballers uit andere gebiedsdelen als Aruba, de Nederlandse Antillen en Curaçao meespelen, beschikt over slechts één speler uit de Major League, een aantal anderen die geen competitie meer spelen en andere jongere spelers met weinig ervaring.

Allemaal ingrediënten voor een ongelijke strijd. Maar het Nederlandse team won de eerste wedstrijd verrassend met 3-2. In een wedstrijd die cruciaal was voor het Dominicaanse team om overeind te blijven in het toernooi sleepte het Nederlandse team er vanuit een achterstand een nipte overwinning uit, waardoor het Dominicaanse team werd uitgeschakeld en hun supporters verbijsterd achterbleven. Twitter-gebruiker Trompeta vat de sfeer in het land samen [es]:

Me imagino que toa la bandera dominicana tan a medio palo hoy…

Ik stel me zo voor dat de Dominicaanse vlag halfstok hangt…

Joan Guerrero van Duarte 101 [es] doet tijdens de wedstrijd, waar reikhalzend naar is uitgekeken, verslag vanaf de straat:

Perdimos. No somos dignos de decir comentarios sobre este Clásico Mundial que, desde el principio, se encontraron todas las debilidades del mundo para que nuestro equipo pasara al menos, su tercer y último juego, en una derrota que le está doliendo a más de 10 millones de dominicanos en estos momentos. Sin embargo, los colmadones —sin importar la crisis— estuvieron repletos de fanáticos a la espera de que el equipo dominicano hiciera su mejor esfuerzo.

We hebben verloren. We hebben het recht niet om commentaar te leveren op deze World Classic waar alle zwakke punten van ons team in de derde en laatste wedstrijd vanaf het begin duidelijk waren; meer dan tien miljoen Dominicanen voelen nu de pijn van het verlies. De cafés en restaurants zaten – ondanks de (economische) crisis – bomvol met supporters die hoopten dat het Dominicaanse team hun beste prestatie zou neerzetten.

Het resultaat was echter totaal onverwacht voor de Dominicaanse supporters en zij moeten de volgende editie van de World Baseball Classic afwachten of misschien maar een hele andere sport proberen.

Como decía una amistad, durante la noche de hoy: «mejor nos pongamos a jugar fútbol, de ahora en adelante. A ver si les ganamos a los holandeses»

Zoals een vriend vanavond tegen me zei: «We kunnen vanaf nu maar beter gaan voetballen. Misschien dat we de Nederlanders dan kunnen verslaan»

Ook een aantal bloggers en honkbalsupporters analyseerden waarom hun team op deze manier had verloren. Luis Corcino van Dominicana en el Mundo [es] ziet een groot verschil in motivatie bij de twee teams:

Para un jugador dominicano, jugar en este encuentro no les aporta nada en terminos económicos, excepto el amor a la patria, encima de eso se consideraron superiores; los holandeses por su lado, querian demostrar que podian con un rival como el domincano, se armaron de valor y ahi esta el resultado.

Los holandeses estaban mas motivados!!

Voor een Dominicaanse speler levert meedoen aan dit toernooi financieel gezien helemaal niets op, behalve vaderlandsliefde, en ze dachten bovendien dat ze veel beter waren; de Nederlanders wilden laten zien dat ze tegen een tegenstander als het Dominicaanse team kunnen spelen, ze waren moedig en je ziet het resultaat.

De Nederlanders waren gemotiveerd!!

In de volgende ronde van de World Baseball Classic spelen acht teams die zich in hun groep hebben gekwalificeerd.

1 reactie

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.