Australië: Reacties op “cricket-terrorisme”

Cricket, de gedeelde erfenis uit de Britse koloniale tijd, is na de terroristische aanslag in Lahore een hot item op Australische weblogs.

Irfan Yusuf zag het op Planet Irf [en] zo:

Pakistan mag zichzelf dan een Islamitische republiek noemen, de echte godsdienst die alle Pakistani's verenigt is cricket. Dit land is helemaal gek van cricket. Ik weet nog dat ik in Pakistan was toen een buitenlands team er rondtoerde, ik zag hoe drukke straten in de stad vrijwel verlaten waren en dat de winkels wel open waren, maar dat de winkeliers aan hun televisietoestel waren gekluisterd.

In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw werd een Pakistaanse moefti het mikpunt van spot nadat hij een fatwa had uitgesproken die bepaalde dat cricket haraam (verboden volgens de religieuze wetten) was. Zijn reden? Hij beweerde dat mensen die naar cricket keken nauwelijks de tijd namen voor hun nemaaz (de gebeden die moslims op vijf vaste tijden per dag moeten doen). En dat Pakistaanse vrouwen opgewonden zouden raken als ze zouden zien hoe Pakistaanse bowlers als Imran Khan de bal op een bepaalde plek wrijven terwijl ze teruglopen naar het begin van hun aanloop.

De ontploffingen in het Marriott Hotel in Islamabad hebben waarschijnlijk de middenklassen en de hogere klassen geschokt. Maar cricket is iets waar Pakistani's uit alle klassen van genieten. Cricket wordt zowel in de sloppenwijken als op de sportvelden van chique Pakistaanse privéscholen gespeeld. Cricketers, of het nou Pakistani's zijn of buitenlanders, zijn de vereerde heiligen van deze seculiere godsdienst. De scheidsrechters zijn de hogepriesters, behalve als men vindt dat ze de verkeerde beslissing hebben genomen.

Hij geeft een overzicht van wie anderen denken dat de gebruikelijke verdachten zijn en vraagt:

Wie is er verantwoordelijk? Moslimextremisten? Tamil Tijgers?

PAKISTAN: Some comments on the recent Lahore blasts … [en]

Andrew Bolt, een controversiële journalist en blogger voor de krant Herald Sun in Melbourne, is niet bepaald bevriend met wat hij gevaarlijke linkse rakkers noemt:

Ik denk dat de excuses van de excuuszoekers opraken. Er werd ons verteld dat de VS de aanslagen van 11 september zelf hadden uitgelokt met hun agressie. Bali hebben we over onszelf afgeroepen door de kant van de VS te kiezen. India lokte het bloedbad van Mumbai uit door moslims te discrimineren. Maar hoe zit het dan met de Sri Lankanen? Hoe kunnen zelfs de grootste idioten hen hier de schuld van geven? Kunnen we het nu dan eindelijk eens hebben over de rol van de islam in politiek geweld, zonder dat ons zoals gewoonlijk de mond wordt gesnoerd door ons uit te maken voor racisten?

Cricketers shot [en]

Duckpond, een reguliere politieke blogger, begon met een hele populaire figuur in Australië: Imran Khan, de voormalige Pakistaanse cricketcaptain die nu in de politiek zit:

Imran Khan, wie alles wat met cricket te maken heeft na aan het hart ligt, zegt dat de beveiliging van het Sri Lankaanse cricketteam schandalig was. Hij oppert dat de Pakistaanse regering nalatig of incompetent is geweest.

Hij sprak zijn bezorgdheid uit over de instabiliteit van Pakistan:

Het zou niet de eerste keer zijn dat er een aanval op een zwak doel zou zijn georganiseerd om maximale publiciteit te krijgen. Pakistan is niet bepaald stabiel, met zijn geschiedenis van militaire dictaturen, gesteund door het westen en dan vooral de Verenigde Staten, en zijn opstandige etnische bevolkingsgroepen en nucleaire macht.

Maar hij ziet deze aanval als onderdeel van een mislukt wereldwijd beleid tegen terrorisme:

De inval in Afghanistan meer dan zeven jaar geleden had een snelle oplossing moeten zijn, net zoals die in Antigua of Panama, maar heeft alleen maar meer instabiliteit, zelfs rampspoed gebracht, zoals misschien voorspelbaar was voor degenen die iets van het gebied afwisten.

CRICKET TEAM ATTACKED [en]

Skepticlawyer verwees ook naar Imran Khan, maar met een veel negatievere bijklank:

Ondanks de herhaalde verzekeringen van Imran Khan dat terroristen nooit cricketers zouden aanvallen in Pakistan (hoewel de Taliban het spel afkeurden), hebben terroristen in Lahore op de bus van het Sri Lankaanse team geschoten, waarbij ze verschillende plaatselijke politieagenten hebben gedood en verschillende spelers hebben verwond, waarvan twee ernstig. De testwedstrijden die bezig waren zijn begrijpelijkerwijs afgezegd, de Sri Lankaanse spelers zijn terug naar huis gevlogen en cricketliefhebbers over de hele wereld zijn helemaal wanhopig.

Pakistan shits in cricketing nest [en]

Deze terroristische aanslag heeft de bosbranden van de voorpagina's van de Australische kranten en uit de hoofdartikelen van online media verdreven.

Update:

Jack the Insider, die ook blogt voor een krant van Rupert Murdoch, The Australian, maakt zich eveneens zorgen over de stabiliteit van Pakistan:

In andere delen van Pakistan zijn steden als Lahore, Karachi en de hoofdstad Islamabad tot oorlogsgebieden geworden waar chaos en bloedbaden inmiddels een manier van leven zijn. De steden zijn zo goed als ontoegankelijk omdat mensen van de ene militaire controlepost naar de andere reizen, en het geluid van ontploffende autobommen weerklinkt vrijwel dagelijks in de steden.

Nog maar tien jaar geleden scoorde Mark Taylor, de Australische cricketcaptain, 334 “not out” in Peshawar, de meest noordelijke stad van Pakistan. De stad is nu in handen van de Taliban en geen enkele westerling met ook maar een greintje gezond verstand haalt het in zijn hoofd om daarheen te gaan.

Het zou dan ook geen verrassing moeten zijn dat de nationale sport van Pakistan, de sport waar miljoenen over de hele wereld gek op zijn, verstrikt is geraakt in het geweld.

De wereld moet deze schandelijke actie beschouwen als een oproep om naar de wapens te grijpen. De rechtsorde in Pakistan staat op instorten en er is een reële mogelijkheid dat het met kernwapens bewapende land in een burgeroorlog wordt gestort.

New theatre in war against terrorism [en]

De reacties op dit artikel zijn de moeite van het lezen waard vanwege de zeer verschillende meningen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.