Malawi: Over verkiezingskoorts en digitaal werken

De afgelopen week was politiek gezien een opwindende week voor veel Malawiërs, omdat ze konden zien hoe, voorafgaand aan de verkiezingen van 19 mei a.s., hun presidentiële en parlementskandidaten [en] hun nominaties voorlegden aan de Malawi Electoral Commission. Uiteindelijk boden 8 presidentiële en meer dan 500 parlementskandidaten hun nominatiepapieren aan voor de verdeling van het totaal van 193 parlementszetels.

Journalist Kondwani Munthali deelde eerder al zijn visie op de politieke ontwikkelingen, die waarschijnlijk de meest omstreden zullen zijn op zowel presidentieel als parlementair niveau. Via Viva My Country's Democracy [en] schrijft hij:

Ja, ik heb gezegd dat de DPP niet de juiste structuur heeft om door de voorverkiezingen te komen, ik ben blij dat twee ministers zich mijn gesprekken met hen herinnerden en me belden. Hoe de UDF de situatie rond Muluzi de baas blijft, is volledig hun beslissing. De MCP lijkt inderdaad veranderd, die mensen lijken serieus genoeg om alles overhoop te halen. Want zo zal het nu eindigen.

Een andere blogger met de naam Ndagha is het met Munthali eens dat Malawi's politiek dit jaar alleen maar opwindender wordt [en]. Hij hoopt dat de politieke spelers het oprecht goed voor hebben met de Malawiërs en niet alleen hun eigen belangen dienen. Hij zegt dat dit jaar hem hoop geeft. Hoe en waarom?:

Voor mij is de parlementaire race zo opwindend omdat het veel nieuwe kandidaten onder de aandacht zal brengen, waarvan de meesten volgens mij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het land. Ik wou dat we ook populaire nieuwe gezichten voor de presidentverkiezing hadden.

Nog een journalist, Mzati Nkolokosa, beschrijft deze politieke tijden in Malawi als een ‘seizoen vol geruchten’. Hij schrijft een lang artikel gericht op Brown Mpinganjira, die de partij die hij heeft helpen opzetten heeft verlaten en zich heeft aangesloten bij John Tembo van de Malawi Congress Party als zijn tweede man.

Deze periode kan terecht een seizoen vol geruchten [en] worden genoemd. Maar Brown Mpinganjira zal moeten accepteren dat cruciale politieke waarheden in Malawi altijd beginnen als een gerucht.

Brown Mpinganjira, volgens Jack Mapanje de slimste politicus van Malawi, is goed in communiceren. Hij weet welke woorden betekenisvol zijn, hij spreekt als een poëet en hij kan mensen in verwarring brengen, zelfs journalisten, die hem niet zo kritisch volgen.

De meeste van Malawi's overheidskantoren zijn niet geautomatiseerd. Hoewel er nu pogingen worden gedaan om dit te verbeteren, blijft het voor de meeste regeringsafdelingen en -kantoren een uitdaging. Een van de kantoren die veel Malawiërs van dienst is, is het kantoor van de administrateur-generaal (AG), waar klanten onder andere worden geholpen met zaken rond nalatenschappen.

Na een korte cursus data-invoer schrijft journalist Pauline Kalumikiza [en] over hoe belangrijk het is dat die kantoren digitaal [en] werken:

De reden daarvoor is dat het zo lang duurt om de gebruikers te helpen, omdat ze alles handmatig bewaren. Ik denkt dat het zeer arbeidsintensief en tijdrovend is, want er worden zoveel dossiers behandeld, dat het een eeuwigheid duurt om er een uit te halen.
Meestal zullen ze zeggen: ‘Sorry, kom volgende maand maar terug, dan hebben we de tijd om het op te zoeken’. Stel je eens voor dat iemand helemaal uit Nsanje naar het kantoor van de AG in Blantyre komt; hij komt terug zoals afgesproken en dan wordt hem verteld dat hij nog een week moet wachten, dat is toch vreselijk frustrerend?

Jazeker, technologie heeft ook zo zijn nadelen, maar ik denk dat het kantoor van de AG veel tijd en energie zou besparen door digitaal te gaan.
We kunnen niet spreken van een ICT die voor iedereen toegankelijk is als onze belangrijkste instanties, die cruciale informatie bewaren, nog altijd met handmatige opslagsystemen werken. Zisinthe! (Laat het veranderen!)

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.