India: Blogger tot zwijgen gebracht

Chyetanya Kunte [en] is een in Nederland wonende Indiase blogger. Op 27 november 2008, tijdens de terroristische aanslagen in Mumbai [en], schreef hij een blogpost (nu te lezen via Google cache), waarin hij kritiek leverde op de Indiase private zender New Delhi Television (NDTV) en in het bijzonder op de verslaggeving van het incident door redacteur Barkha Dutt [en].

De post werd verwijderd van Chyetanya's blog en op 26 januari 2009 publiceerde hij deze excuses waarin hij de onvoorwaardelijke terugtrekking van het artikel bevestigd. Dit leidde tot woede en sterke afkeuring in de blogosfeer.

Gaurav Sabnis op Vantage point [en] voorspelt:

Je hebt geen universitaire graad nodig in lezen tussen de regels door, om te raden wat er gebeurd is. NDTV heeft Kunte waarschijnlijk een officiële waarschuwing gestuurd, waarin hem werd gevraagd de post weg te halen, zijn excuses aan te bieden, nooit meer over hen te schrijven en een belachelijk hoog geldbedrag te betalen.

Retributions bevestigt [en] dat ze Dutts's bericht op Facebook [en] heeft geciteerd, waarin staat dat Chyetanya Kunte inderdaad een officiële waarschuwing kreeg op 3 januari. Zij schreef blijkbaar:

Alleen het feit dat een willekeurige vent achter een computer kan gaan zitten en dingen kan verzinnen, betekent nog niet dat hij of anderen zoals hij daarvoor moeten worden beloond met een reactie op hun volslagen onzin, want het is onzin. En zoals al eerder vermeld heeft meneer Kunte een officiële waarschuwing gekregen van NDTV wegens smaad. Dat zou u een redelijke indruk moeten geven van ons en mijn standpunt. De vrijheid die het internet biedt, mag niet worden gebruikt om met beschuldigingen te gooien naar personen of groepen, in de hoop dat ze dan zullen reageren op zaken die het niet waard zijn om je druk over te maken.

Gaurav Mishra op Gauravonomics Blog [en] verzamelt een reeks verwijten van Indiase bloggers over het tot zwijgen brengen van Chyetanya. Hij maakt ook iets bekend:

Chyetanya heeft mij op 25 januari een e-mail gestuurd waarin hij vraagt om de link te verwijderen naar zijn artikel in mijn reeks van reacties op de verslaggeving door de media van de terroristische aanslag in Mumbai op 26 november [en]. Ik heb de link en de samenvatting nog niet weggehaald, maar ik heb tot nu toe niet over de kwestie geblogd omdat ik Chyetanya’s, en misschien ook mijn eigen, wettelijke situatie niet nog moeilijker wil maken.

Overigens was Chyetanya niet de enige die kritiek leverde op NDTV. Volgens Gaurav [en]:

Bloggers hadden een scherp oordeel over Barkha Dutt’s sensatiebeluste verslaggeving [en] van de Mumbai-aanslag van 26 november [en] en beschuldigden haar van het uitzenden van gevoelige informatie over de locatie van de gijzelaars en de veiligheidstroepen; en van een sensatiezoekende, vaak bijna hysterische, manier van berichtgeving.

Nanopolitan zegt in de post: “proficiat, NDTV“ [en]:

De wijze waarop jullie excuses hebben weten te ontlokken, doet ons denken aan de heropvoedingsprogramma's die door totalitaire regimes worden opgelegd aan dissidenten. Of aan een terechtwijzing in een derderangs maffiafilm.

Gargi schrijft op POV [en]:

De nieuwsmedia behoren tot de organisaties waarin ik in hoog tempo mijn vertrouwen heb verloren, met name in de laatste twee jaar. Het Prince-voorval, de Arushi-moordzaak, het uitzenden van opnames met live geluid van afluisterapparatuur, en de verslaggeving van 26 november – allemaal zaken waardoor ik nu niet meer naar het tv-nieuws kijk. Ik lees tijdschriften, kranten en blogs. Dit doe ik omdat ik meer vertrouwen heb in de geloofwaardigheid van schrijvers dan van hen die het nieuws produceren en ‘verpakken’ op de tv.

Updates van de reacties van Indiase bloggers zijn te vinden op Desipundit [en]. Blogbharti plaatst een oproep [en]:

We roepen alle bloggers op om ons hun visie op dit onderwerp te sturen. En om te protesteren tegen de autoritaire pogingen van NDTV om onze vrijheid van meningsuiting in te dammen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.