Egypte: Tweede blogger gearresteerd binnen één week

Gad.jpgBinnen één week zijn twee Egyptische bloggers gearresteerd. De laatste arrestatie vond gisteren, 9 februari 2009, plaats, toen veiligheidstroepen binnenvielen bij Diaa Eddin Gad, de eigenaar van het weblog Sawt Ghadib [ar] (An Angry Voice). Tot nu toe heeft de politie nog niet bekendgemaakt waarom hij is gearresteerd en waar hij wordt vastgehouden.

Bloggers zijn een belangrijk doelwit geworden van de politie in Egypte en al deze aanvallen vallen buiten de wet of onder de dekmantel van de noodtoestand“, aldus het in Caïro gevestigde Arabic Network for Human Rights Information (ANHRI) [en] in een verklaring [en].

Advocaten van de ANHRI-eenheid voor rechtsbijstand die het recht van vrije meningsuiting steunt, eisten in hun rapport aan de procureur-generaal dat er onmiddellijk een onderzoek wordt ingesteld naar de ontvoering van de 22-jarige student.

Het weblog van Gad, Sawt Ghadib, bevat pro-Gaza slogans en nieuws en commentaar op de Israëlische oorlog in de Gazastrook, evenals scherpe veroordelingen van president Hosni Mubarak en de Egyptische veiligheidsdienst.

Rizk.jpgDe andere arrestatie vond op vrijdag plaats toen de politie een Egyptisch-Duitse politieke activist en blogger arresteerde tijdens een mars bij Caïro uit steun voor Gaza. Philip Rizk [en] publiceerde een webpagina speciaal over de Israëlische aanval op de Gazastrook [en].

Op maandag 9 februari 2009 meldde ANHRI [en] in een apart communiqué dat veiligheidsfunctionarissen het huis van Rizk binnenvielen en doorzochten en eisten dat de vader van Rizk met hen meeging naar zijn kantoor:

De Egyptische politie dreigde de vader van Rizk, die ook twee nationaliteiten heeft, met geweld als hij weigerde, maar ze werden hiervan weerhouden door de aanwezigheid van een advocaat van het Netwerk en een functionaris van de Duitse ambassade.

De Egyptische blogosfeer startte een protestactie om Rizk vrij te krijgen en zette een weblog op, philiprizk.org [ar], waarin wordt opgeroepen tot zijn vrijlating. Zijn collega's verspreiden het laatste nieuws [en] over zijn arrestatie via de microbloggingsite Jaiku.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.