Ecuador: Bloggen om huiselijk geweld te voorkomen in Guayaquil

De gemeentelijke overheid van Guayaquil in Ecuador [es] heeft onlangs een weblogwedstrijd voor nieuwe en bestaande bloggers gesponsord met als thema “Thuis: Een veilige plek?”. Het onderwerp was gekozen om het probleem van huiselijk geweld onder de aandacht te brengen en om tot oplossingen te komen om dit probleem thuis en in de gemeenschap uit te roeien.

Hoewel er enige kritiek [es] was op de manier waarop de wedstrijd bekend was gemaakt en men bang was dat mensen speciaal hiervoor een weblog zouden aanmaken, voldeed de wedstrijd aan de oorspronkelijke doelstellingen [es]. Er waren uiteindelijk veel deelnemers [es] en de jury maakte een keuze. Dit zijn de beste vier inzendingen die een geldprijs ontvingen.

Violencia Discreta streeft ernaar binnenshuis vrede te creëren en van daaruit gelijkheid van de seksen te promoten. Dit weblog wordt geschreven door Fernando Landin en Princesa Quil. Zij schreef speciaal voor de wedstrijd een artikel waarin ze uitlegt waarom ze meedoet en waarom een ‘vrouw nog steeds veiliger is op straat dan in haar eigen huis’ [es]:

Ese día volví en la tarde y me encontré con una mujer, una de las tantas mujeres que sufren en su soledad de una violencia discreta. Sutilmente le dije que me interesaba conocer su historia, y que podía confiar en mi. Sentí su frustración, la decepción de amar a alguien y luego sufrir la agresión, y aguantarlo por mil razones que no entendemos hasta que abrimos los ojos. Y luego la pregunta: Con quién he estado todo este tiempo?. Luego, pasaba por la Comisaría y siempre estaban llenas de mujeres agredidas, abría los periódicos y ahi estaba alguna mujer asesinada por su cónyuge, caminaba por la calle y ahi estaba alguna mujer con una autoestima por los suelos, desarreglada y sintiendose chiquitita, que seguramente era inferiorizada por alguien. Me dije que está pasando aquí! Me di cuenta que el problema es gravísimo, pero que es tan común que parece que lo hemos asimilado como algo normal, cuando solo demuestra que existe una seria patología que sufre nuestra sociedad.

Die dag kwam ik ‘s middags terug en ontmoette ik een vrouw, één van de vele vrouwen die eenzaam lijden onder discreet geweld. Heel subtiel vertelde ik haar dat ik graag haar verhaal wilde horen en dat ze me kon vertrouwen. Ik voelde haar frustratie, de teleurstelling omdat je van iemand houdt en dan wordt aangevallen, en het toleert om duizend redenen die we pas begrijpen als we onze ogen openen. En dan de vraag: met wie heb ik al die tijd samengeleefd? Daarna kwam ik langs de gemeentelijke rechtbank en deze was altijd vol mishandelde vrouwen; en ik sloeg de krant open en las over een vrouw die door haar man was vermoord; ik liep over straat en zag een vrouw van wie de eigenwaarde de grond in was gestampt, onverzorgd, zich klein voelend, waarvan ik zeker wist dat iemand haar kleineerde. Ik zei tegen mezelf: wat gebeurt hier! Ik realiseerde mij dat het een ernstig probleem is, maar dat het zo vaak voorkomt dat het lijkt alsof we het als iets normaals accepteren, terwijl het eigenlijk een bewijs is dat onze maatschappij aan een ernstige ziekte lijdt.

Hogar Lugar seguro? is de titel die José Cruz aan zijn weblog gaf. Hij zegt dat het beeld heerst dat alles wat thuis gebeurt, privé is, en dat dit er alleen maar toe bijdraagt dat er niet openlijk over huiselijk geweld wordt gepraat. In een poging vrouwen te helpen mishandeling te bestrijden, heeft hij een lijst gemaakt van de belangrijkste instanties waar ze om hulp kunnen vragen in de twee belangrijkste steden van Ecuador: Quito [es] en Guayaquil [es].

Er is nog een weblog met dezelfde naam als het vorige. Hogar: Lugar seguro? wordt geschreven door William Zea Morales. Met behulp van een verzameling getuigenverklaringen legt hij uit waarom zes van de tien vrouwen in Ecuador het slachtoffer zijn van fysiek, fysiologisch of seksueel geweld door hun partner [es]. Hier volgt het verhaal van Isabela, een 54-jarige vrouw:

Lo conocí en la playa el 30 de noviembre de 1994 (2 días antes del cumpleaños de mi niña). Él me confesó su amor, escribió su nombre y el mío en una palmita. Iniciamos el noviazgo y me sentía feliz pues él era muy detallista . La primera señal me la dio una vez cuando me preguntó si yo podía ser su puta. Me indigné y dijo que era broma. Nos casamos en su país de origen, en Europa. A partir de ahí la historia cambió. Me hizo abandonar mis negocios, por lo que yo tenía que pedirle dinero para todo y él me humillaba cada vez que se lo pedía. Me hizo alejarme de mis hijos pues le molestaba que me visitaran. Me llamaba chopa y me decía que yo estaba engordando. El día que cumplimos cinco años de casados me votó de la casa y me dijo: “Ya tú estás pagada”. Busqué ayuda profesional y hoy soy una mujer nueva.

Ik ontmoette hem op 30 november 1994 (twee dagen vóór de verjaardag van mijn dochter) op het strand. Hij zei dat hij verliefd op me was en toen schreef hij zijn naam en mijn naam op een kleine palmboom. We begonnen uit te gaan en ik was gelukkig, want hij was iemand die heel erg op details lette. Het allereerste teken was toen hij me vroeg of ik zijn ‘bitch’ wilde zijn. Ik was geschokt en hij zei dat het een grapje was. We trouwden in zijn vaderland in Europa. Vanaf dat moment nam het verhaal een andere wending. Hij dwong me mijn baan op te geven, zodat ik hem om geld moest vragen voor alles en hij vernederde me telkens als ik erom vroeg. Hij dwong me afstand te nemen van mijn kinderen en het zat hem dwars als ze me opzochten. Hij gebruikte kleinerende scheldnamen en zei tegen me dat ik dik werd. Op onze vijfde trouwdag gooide hij me het huis uit met de woorden: “Je bent afbetaald”. Ik heb professionele hulp gezocht en vandaag de dag ben ik een nieuwe vrouw.

Prevención de Violencia Intrafamiliar, Guayaquil kreeg geen prijs, maar werd beloond met de Eerste Eervolle Vermelding. Het weblog wordt geschreven door Juan Robles Chang, een psycholoog, en hij bespreekt de verschillende aanpakken en de wetenschappelijke theorieën om huiselijk geweld [es] te voorkomen. Hij heeft een aantal foto's geplaatst van de discussie tijdens de Internationale Dag tegen Kindermishandeling die in november 2008 [es] plaatsvond.

Deze weblogs helpen de Ecuadoranen om de stilte te verbreken over huiselijk geweld.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.