Costa Rica: Twitter en Weekend Miljonairs

Gebruikers van het Twitter microblogging platform [en] in Costa Rica hebben afgestemd op de lokale versie van het televisieprogramma “Weekend Miljonairs” [en] sinds het een paar weken geleden begon. Met de tag #qqsm (¿Quién quiere ser Millonario?) zijn ze aan het microbloggen gegaan over het programma, hebben ze gechat en gediscussieerd over de vragen en zijn ze op zoek naar antwoorden op vragen die ze absoluut niet wisten.

Dit nieuwe initiatief sprak zelfs gebruikers van Twitter buiten Costa Rica aan. Je kunt afstemmen op het programma [es] via het web (op dinsdag vanaf 20.00u lokale tijd; -6 uur GMT), en de tag met het hekje #qqsm gebruiken om de discussie te volgen via Twitter.

Een mashup-site [es] biedt tevens de mogelijkheid om de programmering te bekijken via Ustream en de Twitter-discussie te volgen met de widget Tweetgrid.

Vandaag waren er tijdens de 1 uur durende uitzending 1763 updates met de #qqsm tag, zowel van Twitters in Costa Rica zelf als van mensen in andere landen die meededen via streaming video. De site van Twitters Costa Rica [es] vermeldde:

El nuevo record de tweets durante el programa Quien Quiere Ser Millonario que transmite Canal 7 los martes a las 8pm es de 1763 tweets.

Het nieuwe record voor tweets tijdens de uitzending van “Weekend Miljonairs” op Channel 7 stond woensdag om 08.00u op 1763 tweets.

En hier is een afbeelding als bewijs [es]!

#qqsm twitter in Costa Rica

Maar waar werd over getweet? Behalve degenen die snel de antwoorden op de vragen communiceerden, verder zochten naar de moeilijkste, en klaagden over strikvragen, waren er die de draak staken met de presentator, Ignacio Santos, die nogal een indruk op kijkers maakte vanwege zijn oranjebruine huid en ultrawitte tanden. Tijdens de reclame was er een geïmproviseerde wedstrijd voor de “slechtste reclame” met als genomineerden een reclame voor maagbruistabletten en een internationale fastfoodketen die gefrituurde kip verkoopt. Gorileo [es] schreef na afloop van de uitzending:

¿Qué vamos a hacer ahora? A) Seguir Twitteando B)Firmar una petición para alargar #qqsm C) Pedirle el bronceador a Nacho D) ¡Ir a KFC!

Wat gaan we nu doen? A) Doorgaan met tweeten B) Een petitie tekenen om #qqsm te laten doorgaan C) Nacho [Ignacio Santos] vragen wat voor bruiningslotion hij gebruikt D) Naar KFC!

Er kwamen ook politieke vraagstukken in hen op, met name reacties op de recente gebeurtenissen [en] rond de minister van huisvesting Clara Zomer, die onlangs beschuldigd werd van misbruik van overheidsgelden, toen ze een lunchuitnodiging kreeg van Ennio Rodriguez, hoofd van Banhvi, een bank die leningen verstrekt voor huizenbouw, om te praten over de huisvestingsbehoefte van de vele gezinnen die hun huis kwijtraakten na de aardbeving van 8 januari. Deze lunch, in een tijd van recessie en nationale nood, kostte uiteindelijk meer dan USD 600 voor een gezelschap van 6 personen en Rodriguez betaalde dit met overheidsgeld. De lunch in het peperdure restaurant Cerrutti bestond onder andere uit witte truffels, dure champagne en andere delicatessen.

Arturo Garro [es] had zelf een vraag bedacht:

la ministra Clara pidio?: Agua, Vino, Champan, Champu

Bestelde minister Clara: water, wijn, champagne of shampoo?

Op een vraag in de uitzending over de magische woorden die Ali Baba sprak in het sprookje uit “Duizend-en-één nacht” om de deur van de grot te openen, antwoordde MujerMaravilla [es] heel adrem:

Yo la se…. la respuesta es “Vamos a Cerrutti” asi se abria y salian los 40 Ladrones

Die weet ik…. Het antwoord is “Laten we naar Cerrutti gaan”, toen ging de deur open en kwamen de 40 rovers naar buiten.

LizRincón [es] gaf haar visie op Twitter-gebruikers die naar Weekend Miljonairs kijken:

perfil de twittero: ve cable, no sabe de fut, ni sabe q la Pension es un programa y no un motelucho por horas :P

twitterer-profiel: kijkt kabel-tv, heeft geen verstand van voetbal en weet niet dat La Pensión een tv-programma is en geen armoedig hotelletje dat kamers per uur verhuurt:P

Details over hoe deze activiteit zich verder zal ontwikkelen volgen nog. Luigi [es], de twitteraar die verantwoordelijk is voor de site met de videofeed en de twittergrid-applicatie [es], vertelde de schrijver dat dit idee was ontstaan door de vanzelfsprekende manier waarop mensen begonnen te tweeten over het programma, en hoe leuk het de afgelopen twee weken was. Door het toevoegen van een live feed konden ook mensen van buiten Costa Rica deelnemen.

Er wordt momenteel gediscussieerd over of de activiteit al dan niet moet worden verplaatst naar naar een chatplatform, omdat het spervuur aan updates met de #qqsm tags teveel zou kunnen worden voor mensen die het programma niet volgen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.