Midden-Oosten: Boycot als politiek wapen

Veel mensen in het Midden-Oosten hebben besloten om Israëlische en Amerikaanse producten te boycotten, als reactie op de Israëlische oorlog in de Gazastrook.

De Angry Arab News Service [en] schreef:

In vijf Arabische landen is een nieuwe en goed gecoördineerde campagne gestart om Amerikaanse producten te boycotten. De winkels van Starbucks vormen het belangrijkste doelwit, maar ook verkoopadressen van Nestlé, Coca-Cola, Johnson & Johnson en Burger King staan op de lijst.

Starbucks was van alle Amerikaanse merken het belangrijkste doelwit van de boycotcampagnes. Zeinobia [en] uit Egypte schrijft hierover:

Starbucks, de bekende Starbucks-winkel was een dag gesloten in Beiroet vanwege de protesten. In de hele Arabische wereld wordt opgeroepen (en hierop wordt ook gereageerd) om Amerikaanse producten te boycotten, vooral producten die op een of andere manier te maken hebben met Israël.

Ze schrijft verder:

Het Arabische publiek is er natuurlijk van overtuigd dat Starbucks in Amerika jaarlijks een bedrag doneert aan het IDF (Israëlische defensieleger) omdat de oprichter en eigenaar van Starbucks joods is. Eerlijk gezegd is dit niet voldoende om te concluderen dat de keten geld doneert aan het IDF, maar door dit soort nieuws denkt het Arabische publiek twee keer na.
Starbucks-IDF-geruchten zijn al oud. Nog voordat Starbucks winkels opende in Egypte, werd er al over gediscussieerd in de Arabische wereld.
Ik kan me herinneren dat ik een e-mail kreeg over het logo van Starbucks en de geschiedenis ervan. Er stond in dat het de Hebreeuwse prinses is die de joden in de Babylonische tijd redde, maar in werkelijkheid is het heel wat anders.

De boycotcampagnes zijn niet beperkt tot de Arabische wereld; het Amerikaans-Palestijnse groepsblog KABOBfest [en] meldde hier hoeveel mensen in Maleisië ook aan de campagnes meedoen:

Meer dan 2.000 restaurants van moslims in Maleisië hebben Coca-Cola van het menu gehaald in een poging wereldwijde boycots tegen Israël te steunen. Lokale organisaties moedigen werknemers van Coca-Cola, maar ook van Starbucks en andere bedrijven, aan om hun baan op te zeggen.

Vanuit Jordanië schreef Khobbeizeh [ar] ook over de boycot van Starbucks:

Howard Schultz is een actieve zionist en extreem fanatieke supporter van het Israëlische leger. Hij steunt ze met honderden miljoenen per jaar uit de opbrengst van Starbucks en hij is een van de belangrijkste sponsors van hun bewapening.

Israëlische producten werden uiteraard ook door veel mensen geboycot. Dit schrijft Body on the Line [en] hierover in haar blog:

Boeren zeggen dat veel van hun producten in pakhuizen blijven liggen als gevolg van geannuleerde orders en ze vrezen dat hun fruitexport naar landen als Jordanië, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen sterk zal afnemen.

Ilan Eshel, directeur van de Organisatie van Fruittelers in Israël, zei dat ook Scandinavische landen orders hebben geannuleerd.

De Amerikaanse blogger, die in Palestina woont, beschrijft vervolgens hoe academici in het Verenigd Koninkrijk reageren op de Israëlische aanval op de Gazastrook:

Britse academici hebben een open brief geschreven, die in de Guardian is gepubliceerd, waarin ze oproepen tot een boycot, afstand en sancties:
“We moeten doen wat we kunnen om te voorkomen dat Israël zijn oorlog wint. Israël moet accepteren dat hun veiligheid afhangt van gerechtigheid en vreedzame coëxistentie met hun buren, niet van het crimineel gebruik van geweld.”
“Wij vinden dat Israël zijn aanval op de Gazastrook onmiddellijk en onvoorwaardelijk moet stopzetten, de bezetting van de Westelijke Jordaanoever moet beëindigen en alle claims op het bezitten of beheersen van grondgebied buiten hun grenzen van 1967 moet opgeven. We roepen de Britse regering en het Britse volk op om alle mogelijke stappen te nemen om Israël te dwingen om deze eisen in te willigen, te beginnen met een boycotprogramma, afstand en sancties.”

In Londen kwamen studenten van de prestigieuze London School of Economics ook in actie uit solidariteit met de Gazastrook:
“Meer dan 40 studenten bezetten vandaag nog steeds de London School of Economics uit protest tegen het conflict in de Gazastrook.”

Er zijn ook organisaties en sites die zijn gewijd aan het verspreiden van informatie over de campagnes, zoals deze, deze en deze [en – alle links].

Anderen, zoals Crossroads Arabia [en], waren niet zo enthousiast over de boycot:

Saudi Gazette meldt dat een boycot van Amerikaanse producten uit steun voor de mensen in de Gazastrook begint aan te slaan in Saudi-Arabië. Net als vorige, vergelijkbare boycots, zal ook deze waarschijnlijk a) het gevoel van machteloosheid van de Saudi's verminderen en b) schadelijk zijn voor Saudi franchisehouders en hun werknemers, zonder dat de Amerikaanse economie echt schade wordt berokkend, in tegenstelling tot beweringen van een professor van de King Abdulaziz-universiteit.
Het is echter duidelijk dat het idee van een boycot op uitgebreide steun kan rekenen.

Jewlicious [en] schreef een artikel in reactie op Khobbeizeh:

Ik ben niet echt een fan van Starbucks, of van koffie, maar het idee dat Starbucks de IDF steunt met “honderden miljoenen per jaar” is gewoonweg absurd. Khobbeizeh, mijn vriend, op je uitgebreide Photoshop-vaardigheden na ben je een idioot.

2 reacties

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.