Australia Day leidt tot onenigheid

Het is geen quizvraag uit de film Slumdog Millionaire, maar 26 januari is één van de nationale feestdagen in India waarop de onafhankelijkheid van het koloniale Groot-Brittannië wordt gevierd. Het is ook Australia Day. Het verschil is dat de Australiërs dan de verjaardag van de Europese bezetting in 1788 vieren, door velen ook wel invasiedag genoemd.

Een online discussie over of het wel passend is om deze dag te vieren, broeide al voordat de inheemse leider Mick Dobson op 25 januari 2009 tot Australiër van het Jaar werd benoemd. De positie van oud links werd op En Passant beschreven door John:

Australia Day is een voortzetting van de mythen over onze stichting en maakt onze Aboriginal broers en zusters tot slaven. Laten we, in de geest van ware verzoening, deze viering van genocide afschaffen. Laten we in plaats daarvan de 65.000 jaar inheemse geschiedenis en hun zorg voor dit land vieren. En onze huur betalen.
Australia Day – a celebration of genocide

Harry Clarke ventileerde op zijn naar hemzelf genoemde weblog zijn hevige verzet tegen een verandering:

Australia Day wordt door bepaalde achtergebleven Aboriginal groeperingen gezien als Invasion Day – ze willen dat de datum wordt veranderd – (en dat maakt het beter?) waarschijnlijk in ‘het jaar nul’ – maar hoe dateer je de Droomtijd? Ik heb geen idee, maar wie geeft er nu iets om dit soort mythen? Ik zou er vóór zijn als de regering Rudd de datum zou proberen te veranderen – dan worden ze afgezet. Vooruit Kevin, probeer die datum te veranderen! Aboriginal Australiërs waren niet beter af geweest als ze onder Indonesisch of Chinees bestuur hadden geleefd en hebben betere leefomstandigheden en vooruitzichten als gevolg van de komst van blanke kolonisatie. Aboriginals moeten er zelf wat van maken. Velen doen dat.
Australia Day

Jack the Insider, die anoniem blogt voor News Corporation, koos een middenweg en pleit voor twee nationale feestdagen:

26 januari is geen feestdag voor inheemse Australiërs, velen van hen noemen deze dag liever Invasion Day. In werkelijkheid waren de mannen en vrouwen van de Eerste Vloot, die onder bevel stond van gouverneur Phillip, uit op empathie met en begrip voor de oorspronkelijke bewoners die ze daar ontmoetten: het Eora-volk. De ontaarding en wreedheid begonnen pas later.
Australia Day – why not have two?

Er zijn maar weinig inheemse Australische bloggers die regelmatig commentaar leveren op politieke onderwerpen. Eén site is Whenua Fenua Enua Vanua, ‘revolutionair antikolonialisme & antikapitalisme in de Pacific’. Ana plaatste een YouTube-lied, Invader Captain Cook van Angus Rabbit:

Haar artikel bevat een herhaling van een eerder artikel, ‘Captain Cook, Joseph Banks and smallpox’ door John Tracey. Hierin worden beschuldigingen geuit dat het in de begindagen van de blanke kolonisatie beleid was om Aboriginals opzettelijk te besmetten. Er is geen gebrek aan vermeende “wilde complottheorieën”, zoals John ze noemt, over hoe de kolonialisten de oorspronkelijke bewoners van Australië zouden hebben behandeld.

De oproep van Mick Dobson tot een nationaal debat over Australia Day en de datum waarop deze wordt gevierd, heeft geleid tot het soort snelle bloggerreacties waarmee alle controversiële inheemse onderwerpen meestal gepaard gaan.

Een niet bepaald subtiele reactie was te vinden op kevgillett.net, een weblog met een duidelijke banner: “Als je deze pagina kunt lezen, heb je dit te danken aan een Onderwijzer. Als je het in het Engels leest, heb je dit te danken aan een Soldaat”:

Het interesseert me niets dat Pat zwart is, maar het interesseert me wel dat hij zijn huidskleur belangrijker vindt dan zijn nationaliteit.

We zijn allemaal Australiërs, mate, en de overgrote meerderheid van ons is heel tevreden met de datum van Australia Day. Het is onder andere de dag waarop jouw volk de steentijd achter zich liet en als je dat niet als positief ziet, ga je maar terug naar de Simpson-woestijn om weer varanen te eten – over nog eens miljoen jaar of zo vind je misschien zelfs een pijl en boog uit, zodat je beter kunt jagen.

Als je dat een schokkende gedachte vindt, dan moet je je maar weer eens bezig gaan houden met het verbeteren van de kwaliteit van leven van je volk. Daar hoort ook bij dat jullie die “arme ik”-mentaliteit achter je moeten laten en deel moeten gaan uitmaken van het reguliere Australië. Beweeg je mensen om de buitenposten te verlaten en naar de steden te gaan waar de scholen, gezondheidscentra en banen zijn.
Australia Day

Op Public Polity pleit Sam Clifford voor een datum waarop zowel verzoening als een nieuwe Australische republiek worden gevierd:

… het moet de datum zijn waarop een nieuwe grondwet wordt aangenomen die zodanig is aangepast dat deze het Australië weerspiegelt waarin we leven, het Australië dat er vóór ons was en het Australië dat we samen kunnen zijn. We hebben verdragen nodig met de inheemse volken (allemaal individueel overeengekomen) en de erkenning dat het de mensen van Australië zijn die over zichzelf heersen.
Should we move Australia Day?

Dit zou in ieder geval in lijn zijn met India, waar op 26 januari officieel het begin van hun republiek wordt gevierd.

Voormalig senator Andrew Bartlett van de Australische Democraten biedt een vergelijkbaar perspectief:

Maar het zijn niet alleen inheemse Australiërs die vinden dat 26 januari niet de beste dag is om onze eenheid als natie te vieren, zoals blijkt uit de opvattingen van Ron Barassi [en]. Velen van de miljoenen Australiërs die niet van Britse afkomst zijn, spreekt een andere datum waarschijnlijk ook meer aan. Er zijn genoeg andere mensen die, net als ikzelf, een beetje Brits bloed hebben en die er hetzelfde over denken.

Bovendien beperken deze bedenkingen zich niet tot waar 26 januari voor staat voor wat betreft de onteigening, moorden en discriminatie die inheemse Australiërs hebben doorstaan als gevolg van de datum 1788.
The debate on changing Australia Day

Ron Barassi is een legende in Australisch voetbal, als speler en als coach, en hij is van Zwitsers-Italiaanse afkomst.

Naschrift: 13.000 mensen uit 120 landen kregen op 26 januari 2009 tijdens ceremonies in het hele land het Australische staatsburgerschap.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.